Foto: AP

"Fortnite" slachtoffer van Chinese greep op gaming? Razendpopulaire spel binnenkort niet meer te spelen in China

Epic Games, de ontwikkelaar van het immens populaire videospel "Fortnite", heeft aangekondigd dat het midden november de Chinese servers van het spel zal stilleggen. Daardoor zullen jongeren in China het spel niet meer kunnen spelen. Een officiële reden voor de beslissing geeft Epic Games niet, maar de beslissing komt er wel op een moment dat de Chinese regering de duimschroeven voor de gamingindustrie stevig aanhaalt. 

Epic Games trekt in China de stekker uit het fenomeen "Fortnite", dat miljoenen online fans over de hele wereld heeft. Sinds 1 november kunnen er al geen nieuwe spelers uit China meer registreren voor het spel en wie nu inlogt vanuit het Aziatische land krijgt de mededeling dat de servers vanaf 15 november volledig stilgelegd zullen worden. 

De officiële verklaring van Epic Games luidt dat "de testversie van het spel tot een einde komt", maar het tijdstip waarop de beslissing genomen wordt doet vermoeden dat er meer aan de hand is.

Drie uur gamen per week

Op 1 september nam de Chinese overheid drastische maatregelen om grote, snel groeiende technologiebedrijven te reguleren. De videospelletjesindustrie, die in China financieel enorm belangrijk is, maar vaak bekritiseerd wordt voor het verslavende effect op jongeren, is daarbij niet gespaard gebleven. 

De autoriteiten legden een drastische beperking van drie uur videospelletjes per week op aan jongeren onder de 18 jaar. Enkel op vrijdag, zaterdag en zondag en op feestdagen tussen 20.00 en 21.00 uur mogen zij nog online gamen.

Het feit dat Epic Games net nu de beslissing neemt om het spel niet verder te ondersteunen, zou dus wel eens iets te maken kunnen hebben met de restricties op de gamingindustrie in China.

"Fortnite", is een van de populairste spellen ter wereld, met meer dan 350 miljoen gebruikers, meer dan de Amerikaanse bevolking. Het spel bestaat sinds 2017 en is een zogenaamd "battle royale"-game, waarbij deelnemers proberen de laatste overlevende te zijn. 

In 2018 trok het spel ook naar de Chinese markt met een specifieke versie waarin gewelddadige, obscene of politiek gevoelige inhoud streng gereglementeerd is.

Hoewel "Fortnite" gratis te downloaden is, genereert het miljarden aan inkomsten omdat spelers extra content, zoals outfits en danspasjes, voor hun personages kopen. Als gevolg daarvan is het spel snel uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, zozeer zelfs dat sommige wedstrijden nu door miljoenen mensen live worden gevolgd.

Ook Yahoo en LinkedIn trekken weg uit China

Niet enkel de gamingindustrie wordt getroffen door strenge maatregelen van de Chinese overheid, ook andere grote technologische spelers krijgen het hard te verduren. Zo worden heel wat websites in China geblokkeerd of gecensureerd omdat ze niet voldoen aan wat de Chinese communistische partij gepast of politiek correct vindt.

Onder andere Yahoo en Microsoft lieten al weten hun diensten niet meer op dezelfde manier aan te bieden in China. Yahoo besloot zelfs om op 1 november haar volledige werking in het land stop te zetten. Op zich is dat vooral een symbolische beslissing want heel wat diensten van de technologiereus werden er al gecensureerd of geblokkeerd.

Midden oktober kondigde ook LinkedIn, het professionele socialenetwerkplatform van Microsoft, aan dat het zich uit China zou terugtrekken. Microsoft verwees bij die beslissing naar de "uitdagende omgeving" in het Aziatische land. 

Microsoft liet wel weten dat het platform zou vervangen worden door een gestripte versie die enkel zou focussen op jobs en waarbij het sociale aspect achterwege zou gelaten worden. Dat nieuwe platform zal InJobs heten.

Meest gelezen