Archiefbeeld
Hollandse-Hoogte

Tijd gekocht in visserijconflict tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk: deadline met twee dagen uitgesteld

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gaan toch nog verder onderhandelen om een groot visserijconflict te vermijden. Eerder had Frankrijk ermee gedreigd om strenge beperkingen op te leggen aan de invoer van Britse vis, maar die komen er voorlopig niet. Franse president Emmanuel Macron verlengt de deadline van de onderhandelingen van dinsdag naar donderdag.

"De Fransen waren vorige week heel stellig", verduidelijkt VRT-correspondent Frank Renout vanuit Parijs. "Tegen vandaag zouden er strafmaatregelen worden genomen tegen de Britten, maar nu lijkt president Macron iets te matigen. Hij zegt dat er opnieuw onderhandeld zal worden met de Britten en dat er tegen donderdag nieuwe voorstellen zullen komen."

De rel gaat over de visserij. Ruim 200 Franse vissers kregen na de brexit geen vergunning om in Britse wateren te vissen, terwijl ze daar volgens Frankrijk wel recht op hebben. Londen of Parijs zal toegevingen moeten doen om een diplomatieke visserijoorlog op het laatste moment te voorkomen.

We zullen niet opgeven voordat iedereen een vergunning heeft

eigenaar vissersboot in Granville

Macron zegt dus nu dat het Verenigd Koninkrijk tot donderdag de tijd heeft om meer Franse schepen een vergunning te geven om in Britse wateren te vissen. Frankrijk heeft gedreigd Britse schepen uit sommige havens te verbieden en de controle op boten en vrachtwagens met Britse goederen te verscherpen als er geen oplossing wordt gevonden. 

"We weten niet wat ons te wachten staat", zegt Samuel Deshayes, eigenaar van een vissersboot in Granville, een noordwestelijke regio in Normandië. "We zien elke dag nieuwe dingen en we zullen niet opgeven voordat iedereen een vergunning heeft gekregen." 

Samuel Deshayes heeft zijn licentie te pakken en houdt nu het been stijf. "Wij hebben de toelating, anderen wachten nog, maar we geven niet op tot iedereen een toelating heeft", zegt hij in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Kanaaleilanden

Veel Franse vissers wijzen met de vinger naar de Kanaaleilanden, en dan vooral naar Jersey en Guernsey. De twee zelfbesturende gebieden hebben een cruciaal zeggenschap over hun eigen territoriale wateren. Jersey heeft nu 49 tijdelijke vergunningen gegeven aan Franse schepen, waarmee ze tot 31 januari in hun wateren mogen vissen. Op deze manier willen ze Frankrijk "tijd gunnen" tot ze meer permanente vergunningen kunnen krijgen.

Voor Emmanuel Lecoufle, eigenaar van de Franse vissersboot Arc en Ciel in Granville, is dit niet genoeg. "Er zijn nog 200 boten in afwachting, 49 vergunningen is verre van genoeg", stelt hij. Emmanuel Macron heeft maandag aangekondigd dat de gesprekken deze week zouden worden voortgezet, en dat er geen maatregelen zouden worden genomen vóór een belangrijke vergadering donderdag.

De visserij is economisch gezien een kleine bedrijfstak, maar symbolisch is zij van groot belang voor zowel Groot-Brittannië als Frankrijk, die een lange maritieme traditie hebben.

Meest gelezen