© RTV

Zwembad Turnhout tijdelijk gesloten na mogelijke legionella-uitbraak

In Turnhout is zwembad Stadspark tijdelijk gesloten. Drie mensen die er gingen zwemmen zijn besmet met legionella. Het Agentschap Zorg en Gezondheid voert er momenteel testen uit. Hoelang het zwembad nog gesloten blijft, is nog niet bekend.

Zwembadmanager Marjolein Jonkers bevestigt dat het onderzoek naar een mogelijke legionellabesmetting in het zwembad nog loopt. “Dat er iets aan de hand zou zijn in ons zwembad, kwam voor ons als een verrassing. We controleren zelf geregeld alle installaties. Dat doen we vaker dan wettelijk is voorgeschreven. Er was geen enkele aanwijzing dat er iets niets in orde zou zijn.”

Het zwembad is preventief gesloten, benadrukt Marjolein Jonkers. “We weten op dit ogenblik niet eens of een bezoek aan ons zwembad de oorzaak is van de ziekteverschijnselen. Het zwembad is wel de gemene deler bij de slachtoffers. Ze hebben allemaal recentelijk gezwommen in het zwembad in Turnhout. Maar de oorzaak van hun besmetting zou ook elders te vinden kunnen zijn. Het is moeilijk om dat te achterhalen. Tot donderdag blijft het zwembad wellicht dicht. Hopelijk weten we dan meer.”

Jacuzzi en douches

Het gaat mogelijk om een besmetting in de jacuzzi’s en de douches. Je kan legionella namelijk niet krijgen door besmet water te drinken, maar door besmette waterdruppels in te ademen. Dat zei Joris Moonens van Agentschap Zorg en Gezondheid op Radio 2 Antwerpen. “Douches en jacuzzi’s kunnen daardoor een haard zijn omdat daar waternevel hangt die je kan inademen”, voegt Moonens eraan toe. Daarom zijn ze preventief gesloten. Omdat er niet kan gedoucht worden, kan het zwembad intussen ook niet opengaan.

Grieperig

De meeste mensen worden niet erg ziek van legionella maar krijgen enkel een grieperig gevoel. Alleen voor verzwakte of oudere mensen kan legionella gevaarlijk zijn, maar er is geen reden tot paniek. “Wie recent nog is gaan zwemmen in het zwembad van Turnhout, hoeft zich geen zorgen te maken”, zei Moonens. “Wanneer je je ziek voelt, kan je best naar de huisarts gaan.”

Optisport, de beheerder van het zwembad, laat weten dat geen afwijkingen te zien zijn in de meest recente testresultaten.

 ©  BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen