Dashcam filmt hoe taxichauffeur (45) rake klappen krijgt van klant nadat hij weigert om zijn geld af te geven

Oostende -

Een taxichauffeur heeft zondag klappen gekregen nadat zijn passagier om geld vroeg en hij dat niet wou geven. De chauffeur kon alles filmen met zijn dashcam. Bovendien liet de man zijn gsm-toestel achter in de taxi. “Het komt tegenwoordig wel vaker voor dat we aangevallen worden.”

Jeffrey Roos

Nietsvermoedend stond Habibllah Alikheyl – sinds vijf jaar taxichauffeur in Oostende – zondag te wachten op zijn eerste klanten ter hoogte van de taxistandplaats aan het Oostendse station. Om 12.30 uur stapte een man zijn taxi die vroeg om hem naar de Vuurtorenwijk te brengen. “Onderweg gaf de man ineens een adres in Mariakerke op, waarop ik hem duidelijk maak dat dat adres zich niet in de Vuurtorenwijk bevindt. Na een telefoontje van de man naar zijn vriend, bleek het toch om het adres in Mariakerke te gaan.”

Maar ter hoogte van de zeedijk ging het mis. De passagier vroeg de taxichauffeur te stoppen. “Hij vroeg me al mijn geld. Dat weigerde ik uiteraard”, zegt Alikheyl. Daarop deelde de passagier enkele rake klappen uit in het gezicht van de chauffeur. “Ik kreeg de tijd niet om te reageren. Nadat ik enkele klappen in mijn gezicht had gekregen kon ik mijn gordel toch losmaken om uit de wagen te komen. Daarop stapte ook hij uit, waarna ik meteen terug mijn wagen ben ingesprongen om vervolgens de deuren te sluiten.”

De agressieveling wandelde daarop gewoon weg. “Ik heb meteen mijn taxi-alarm aangezet. De politie was heel snel ter plaatse, maar kon de man niet meer aantreffen. Later op de dag vond ik een gsm-toestel in de auto, en dat bleek van die bewuste passagier te zijn”.

Vaak voorkomend

In juli werd ook al een taxichauffeur de hele zomer werk onbekwaam geslagen door een agressieveling. Ook nu raakte de chauffeur gewond, al kon die zijn werk wel verder uitvoeren. Volgens Alikheyl komt het tegenwoordig vaker voor dat taxichauffeurs worden aangevallen. “Of ik bang ben? Natuurlijk. Wij zitten dikwijls alleen in de auto en kunnen ons op geen enkele wijze verweren. Geen enkele van mijn collega’s voelt zich nog veilig”, zegt de man.

LEES OOK. Taxichauffeur geschopt en uitgescholden door woeste fietser: “Omdat ik klein stukje op fietspad stond”

Dat het vaak voorkomt dat een taxichauffeur aangevallen wordt door een klant, wordt bevestigd door de nationale groepering van taxiondernemingen GTL-Taxi. “Exacte cijfers hebben we niet, maar het komt inderdaad wel vaker voor”, zegt secretaris-generaal Pierre Steenbergen. “Vaak gaat het om klanten die beschonken zijn, maar vaak gaat het gewoon ook over geld. De klant kan de chauffeur niet betalen of wil het geld uit zijn kassa en dat zorgt dan dikwijls voor agressie ten opzichte van de chauffeur. In dit geval was de chauffeur overdonderd en kreeg hij de tijd niet om zijn gordel af te doen en te vluchten. Taxichauffeurs mogen in principe hun gordel af laten als ze klanten vervoeren.”

Volgens Steenbergen zorgt de digitale betaling voor een evolutie. “Meer mensen gaan digitaal betalen, waardoor het voor overvallers niet meer interessant is. Ik raad iedereen aan om zo veel mogelijk digitaal te betalen. Al verandert dat natuurlijk niets aan het feit dat taxichauffeurs vaak ook slachtoffer worden van verkeersagressie.”

Verdacht van twee andere feiten

De politie kon de man later arresteren. Het gaat om een Oostendenaar, geboren in 1994. “De man liet zijn gsm achter in de taxi”, klinkt het bij commissaris Kris Allary. “De verdachte kan geïdentificeerd worden en werd enige tijd later opgepakt. Bovendien blijkt de man in aanmerking te komen voor andere feiten.”

De woesteling werd ter beschikking gesteld van het parket. Hij werd dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die liet de man aanhouden op verdenking van twee diefstallen met geweld. Zondag had de man immers ook de uitbater van een nachtwinkel enkele klappen verkocht nadat die van zijn geld beroofd werd. Zaterdag werd ook in Brugge al een taxichauffeur afgeperst. Ook voor die feiten komt de Oostendenaar in aanmerking. In totaal kon hij bij de drie diefstallen enkele honderden euro’s buitmaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen