Lize Spit: "Sinds deze week beginnen schrijven aan derde roman"

Bestsellerauteur Lize Spit heeft in de Boekathon op VRT NU gezegd dat ze sinds een week bezig is met het schrijven van een nieuwe roman. "Ik heb al heel veel materiaal", zegt ze. "Toen ik aan "Ik ben er niet" werkte, heb ik een stukje eruit gehaald en bewaard om in een nieuw boek te steken."

"Ik ben er niet" is de tweede roman van Spit. Die kwam vorig jaar uit, vijf jaar na haar succesvolle debuut "Het smelt". "Voor mijn nieuwe roman heb ik qua woordenaantal al ongeveer de dikte van "Ik ben er niet", maar daar moet ik nu nog een nieuw boek uit gaan slijpen. Dus dat kan nog een tijdje duren." Eind volgend jaar zal er eerst nog een poëziebundel verschijnen van Spit.

Liefdesroman

Spit kwam langs in de Boekathon op LEES! Het Boekenfestival in Antwerpen om te praten over haar recentste roman "Ik ben er niet". Het is een liefdesroman over Leo en Simon die al tien jaar samen zijn. Als blijkt dat Simon een bipolaire stoornis heeft, komt hun relatie onder druk te staan.

"Ik heb er heel lang over gedaan om er een roman van te maken", zegt ze. Het verhaal stond heel erg dicht bij haar, omdat ze zelf 12 jaar samen is geweest met iemand die de diagnose manisch-depressief kreeg. "Je persoonlijke verhaal is geen roman", zegt ze. "Ik heb het moeten omzetten naar een fictief werk. Er lag een hele grote druk op dit verhaal, omdat in die vijf jaar tijd ook mijn leven heel erg veranderd is. Op den duur was dit het enige dat ik nog meenam uit het verleden naar het heden."

De verwachtingen bij de buitenwereld lagen ook erg hoog, omdat haar debuut "Het smelt" meteen een bestseller werd. Kon ze dit nog evenaren? "Sommige mensen hadden me aangeraden om een klein boekje te schrijven om de klap op te vangen, maar ik heb alles ingezet wat ik had en ik vind dit nog steeds het beste wat ik heb kunnen doen."

Bekijk het gesprek dat Tom De Cock vandaag met Lize Spit had (vanaf de 17e minuut heeft ze het over haar nieuwe roman):

Videospeler inladen...

Gearriveerd schrijver

Ze is erg dankbaar voor het succes dat ze heeft. "Ik ben een gearriveerd schrijver en ik ben nog maar net vertrokken. Ik vind dat niet vanzelfsprekend. Ik moet me als schrijver blijven bewijzen."

Wanneer haar derde roman in de winkel zal liggen, kan ze nog niet zeggen. "Ik hoop over niet al te lange tijd."

Meest gelezen