Peuters bij een kinderopvang in Gent.
Volledig scherm
PREMIUM
Peuters bij een kinderopvang in Gent. © Wannes Nimmegeers

Crèches moeten sluiten door personeelstekort: “Als je acht kinderen onder je hoede hebt, kan je onmogelijk alles zien”

Drie op de vier gezinnen in België brengen de kinderen naar een opvang, maar de sector kreunt onder de hoge werkdruk. En dat laat zich voelen in de crèches, zegt professor gezinspedagogiek Michel Vandenbroeck (UGent). “Vlaanderen schiet serieus tekort, terwijl de omgang tussen baby en begeleider cruciaal is voor de ontwikkeling van het kind.” Ook ouders beginnen het tekort te voelen. In sommige steden wordt het steeds moeilijker om een plekje in de opvang te vinden. 

56 reacties

  • Bart Timperman

    2 jaar geleden
    Chris Hom, De klimaattop hierbij betrekken slaat wel op niets, zeker niet als het om een paar miljoen euro zou gaan. Wat dan met de miljarden euro's die gespendeerd worden voor nieuwe F35 toestellen in het leger, daar hebben ze wel geld voor!
  • Hannah De Geeter

    2 jaar geleden
    Mevrouw wellekens, mijn kinderen hebben wel crèches gezien en wij hebben ook geen 4 vakanties en een zwembad. Dan heeft u geluk dat uw man goed verdient. Misschien daarom uitgekozen ? En niet afkomen met meer gestudeerd hebben want wij hebben allebei een masterdiploma ..
  • rita Deschuytter

    2 jaar geleden
    Als alleenstaande voltijds werkende moeder kon ik niet anders dan mijn kind naar de opvang te brengen en er het volle bedrag te betalen. Ik had een klas met 34 kinderen of meer. Het was frustrerend dat andere moeders, voltijdse doppers, hun kinderen, gratis of bijna gratis in de opvang dumpten.
  • Chris Vanhaverbeke

    2 jaar geleden
    Het helpt niet dat mensen hun kinderen bijna gratis weg kunnen brengen voor hun sociale contacten op te krikken. Er is al te kort en wie gaat werken heeft geen plaats en betaald zich blauw.
  • nicole De Bruyn

    2 jaar geleden
    Je kind in een creche tot 2jaar en 6 maanden en dan terrecht komen in een grote groep kleuters ( bij mij soms tot 33 kleuters ) Ik heb er argusogen van overgehouden. Iedereen zegt dat ik altijd alles gezien heb wat er rondom gebeurt., dat wordt echt een gewoonte