Coronasymptomen? Website vertelt of u zich het best laat testen

U zult maar één keer om de elf dagen een testcode kunnen vragen. © getty

Wie zich ziek voelt en denkt dat hij corona heeft, hoeft niet meer per se de huisarts te bellen voor een PCR-test. Vanaf vandaag kunt u online nagaan of u zich het best laat testen. Als dat het geval is, krijgt u een code waarmee u naar een testcentrum kunt gaan. Bedoeling is om de druk bij de huisartsen weg te halen.

lt, jvh

U hoest, hebt keelpijn of koorts? Dan kunt u vanaf vandaag via de website mijngezondheid.be nagaan of u misschien besmet bent met corona en u zich het best laat testen. Dat doet u door een vragenlijst in te vullen. ‘Achterliggend zit een systeem ingebouwd dat volledig is uitgewerkt met huisartsen, kinderartsen en epidemiologen om na te gaan welk advies we u kunnen geven’, zegt Karine Moykens van de covid-taskforce.

‘Ofwel zult u het advies krijgen om u te laten testen, ofwel krijgt u te horen dat er geen onmiddellijk risico lijkt te zijn op covid-19. Als blijkt dat we u aanraden om een PCR-test te laten afnemen, vindt u automatisch de link naar de online tool waar u een gratis testcode kunt krijgen’, legt Moykens uit.

Wat met uw ziektebriefje?

De bedoeling van de website is om de druk bij de huisartsen weg te halen, maar als u effectief ziek bent, moet u toch eerst naar de huisarts voor een ziektebriefje. ‘We werken aan een oplossing’, zei Moykens op Radio 1. Die wordt in de loop van volgende week verwacht. ‘Als u niet kan telewerken en toch een attest nodig heeft voor een gewettigde afwezigheid, dan gaan we dat systeem linken aan de zelfevaluatietool. Maar we wachten tot we het akkoord hebben van de Nationale Arbeidsraad want werkgevers moeten uiteraard die attesten aanvaarden. We hopen dat akkoord volgende week zeker ook te hebben’, aldus Karine Moykens.

Gratis testcode

De vragenlijst op de website is volledig anoniem, bij de link naar de testcode moet u wel uw persoonlijke gegevens invullen. Met die testcode kunt u dan naar een testcentrum. Bedoeling is om de drukbevraagde huisartsen te ontlasten. ‘Als u zich echt ziek voelt of een risicopatiënt bent, dan blijft de huisarts degene tot wie u zich moet wenden’, benadrukt Moykens.

Fraudeproof is het systeem niet helemaal, erkent Moykens. Mensen kunnen de vragenlijst zodanig invullen dat ze een gratis testcode krijgen. ‘We gaan ervan uit dat we op het gezond verstand van de mensen kunnen rekenen. Maar we bouwen één zaak in: u zult maar één keer om de elf dagen een dergelijke code kunnen aanvragen, zodanig dat mensen het niet gaan gebruiken om naar een evenement te gaan of om op vakantie te gaan.’

Verwarring wegwerken

Hoewel de apothekers de voorbije dagen met een tekort aan testen kampten, en dit systeem ervoor zorgt dat nog meer mensen zich in de apotheken zullen laten testen, is de Algemene Pharmaceutische Bond (APB) tevreden met de komst van de nieuwe tool. ‘Het zal alles veel gemakkelijker maken en het zal voor een betere toevoer zorgen’, legt Koen Straetmans uit. ‘Wie symptomen heeft, vult de vragenlijst in en weet meteen waar hij of zij naartoe moet. Aanvankelijk is dat bij de apotheker, daar wordt dan een antigenentest afgenomen. Maar hebt u al langer dan vijf dagen symptomen, dan moet u naar de huisarts en een PCR-test laten afnemen. Dit systeem zal dus veel verwarring wegwerken.’

Voor komend weekend – wanneer veel mensen terugkomen van vakantie – verwacht de APB geen problemen. ‘De apothekers hadden het de voorbije dagen wat anders ingeschat, waardoor er tekorten waren. Maar we gaan ervan uit dat er voor komend weekend extra tests zullen zijn. De bestellingen komen trouwens heel snel binnen, alleen duurde dat de afgelopen drie dagen wat langer door het verlengde weekend’, klinkt het nog.