©  robin utrecht

Denk je corona te hebben? Vanaf vandaag kan je online nagaan of je best test laat uitvoeren

Wie zich ziek voelt en denkt besmet te zijn met het coronavirus, hoeft niet meer naar de huisarts te bellen voor een coronatest. Vanaf vandaag kan je online nagaan of je je best laat testen. Als dat het geval is, krijg je ook meteen een code waarmee je naar een testcentrum kunt gaan. Zo wordt de werkdruk bij huisartsen fors verminderd.

jvh
Bron: VRT NWS

Wanneer je wat keelpijn hebt en een hoestje, kan je vanaf vanmiddag via de website mijngezondheid.be nagaan of je misschien wel besmet bent met corona en je je dus best laat testen. Dat doe je door een vragenlijst in te vullen. “Achterliggend zit een systeem ingebouwd dat volledig is uitgewerkt met huisartsen, kinderartsen en epidemiologen om na te gaan welk advies we u kunnen geven”, zegt Karine Moykens van de covid-taskforce.

“Ofwel zal je het advies krijgen om je te laten testen, ofwel krijg je te horen dat er geen onmiddellijk risico lijkt te zijn op COVID-19. Als blijkt dat we je aanraden om een PCR-test te laten afnemen, vind je automatisch de link naar de online tool waar je een gratis testcode kan krijgen”, legt Moykens uit.

De vragenlijst is volledig anoniem, bij de link naar de testcode moet je wel je persoonlijke gegevens invullen. Met die code kan je dan naar een testcentrum. Bedoeling is om de drukbevraagde huisartsen te ontlasten. “Voel je je echt ziek of ben je een risicopatiënt, dan blijft de huisarts diegenen tot wie je je moet wenden”, benadrukt Moykens.

Fraudeproof is het systeem niet helemaal, erkent Karine Moykens. Mensen kunnen de vragenlijst zodanig invullen dat ze een gratis testcode krijgen. “We gaan ervan uit dat we op het gezond verstand van mensen mogen rekenen”, aldus Moykens. “Maar we bouwen wel één zaak in: je zal maar één keer om de 11 dagen een dergelijke code kunnen aanvragen zodanig dat mensen het niet gaan gebruiken om naar een evenement te gaan of om op vakantie te gaan.”

Verwarring wegwerken

Hoewel de apothekers de voorbije dagen met een tekort aan testen kampten, en dit systeem ervoor zorgt dat nog meer mensen zich in de apotheken zullen laten testen, is de Belgische Pharmaceutische Bond tevreden met de komst van de nieuwe tool. ‘Het zal alles veel gemakkelijker maken en het zal voor een betere toevoer zorgen’, legt Koen Straetmans uit. ‘Wie symptomen heeft, vult de vragenlijst in en weet meteen waar hij of zij naartoe moet. Aanvankelijk is dat bij de apotheker, daar wordt dan een antigenentest afgenomen. Maar heb je al langer dan vijf dagen symptomen, dan moet je naar de huisarts en een PCR-test laten afnemen. Dit systeem zal dus veel verwarring wegwerken.’

Voor komend weekend - wanneer veel vakantiegangers terugkomen van verlof - verwacht de APB geen problemen. ‘De apothekers hadden het de voorbije dagen wat anders ingeschat waardoor er tekorten waren. Maar we gaan ervan uit dat er voor komend weekend extra tests zullen zijn. De bestellingen komen trouwens heel snel binnen, alleen duurde dat de afgelopen drie dagen wat langer door het verlengd weekend’, klinkt het nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER