©  Jeroen Hanselaer, Reuters

STANDPUNT. Je zou verwachten dat De Croo een aantal maatregelen opsomt waarmee België de opwarming tegengaat. Niet dus.

De klimaattop in Glasgow biedt een surrealistisch schouwspel. Nooit eerder hebben politieke leiders zoveel woorden gebruikt om te zeggen dat het gedaan moet zijn met woorden en dat het de hoogste tijd is voor daden. Maar de stap naar concreet beleid blijft aartsmoeilijk. Daar weet de Vlaamse regering alles van.

Dirk Hendrikx

“Zonder acties zijn alle beloften maar blablabla”, zei Boris Johnson. “Actie! Actie! Actie!”, riep de Nederlandse minister-president Mark Rutte. Onze premier deed gisteren zijn duit in het zakje: “Er is genoeg tijd geweest voor lange toespraken en hoogdravende ambities. Nu is het tijd voor actie, te beginnen met vandaag.”

Alexander De Croo moet in Schotland de zoveelste spreker zijn die het er nog eens inpepert: “De vuurstormen die door onze bossen razen. De hittegolven die onze gewassen vernietigen en onze drinkwatervoorraden doen verdampen. De overstromingen in onze dorpen … Er is echt geen tijd te verliezen.”

Dat klopt, maar zit er nog iemand te wachten op de analyse dat de opwarming een urgent probleem is? Je zou ook verwachten dat De Croo na deze gespierde woorden meteen een aantal doortastende maatregelen opsomt waarmee België onverschrokken de opwarming tegengaat. Niet dus. Hij hield het bij de relatief makkelijke keuzes, zoals de investeringen in windenergie op zee. Daar is niemand tegen. Die doen niemand pijn.

Voorts zal België wat meer bijdragen aan de internationale financiering van de klimaatstrijd. Ook daar zal vannacht geen enkele Belg zijn slaap voor laten. Maar wacht, er is nog: België wil een van de belangrijke knooppunten voor groene waterstof worden. Oei, als we dat maar overleven zonder een volksopstand.

Zet daarnaast de concrete dilemma’s waar de Vlaamse regering mee worstelt. Dan toch geen kilometerheffing? Hoe snel het wagenpark verplicht elektrisch maken? En wat dan met alle mensen die geen eigen parkeerplek hebben voor een laadpaal, om maar die ene vraag op te werpen?

Of wat te denken van verplichte renovatie bij de aankoop van een huis dat niet goed geïsoleerd is? “Dat geldt voor 70% van alle woningen en een grondige isolatie kost gemiddeld 55.000 euro”, zei een experte op Radio 1. Dat hakt erin, al haal je het er ook weer uit op lange termijn. Of alleen maar groene verwarming verplichten bij nieuwbouw? Dat lijkt logisch en een kwestie van slimme keuzes maken.

Nog een moeilijke is de landbouw. Gaan we de boeren pijn doen? Moet de veestapel kleiner? Als het dicht bij de burger komt, volstaan de ronkende toespraken niet meer. Dan wordt het lastig. Heel lastig.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER