Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsExtreemrechts terrorisme

Operatie tegen extreemrechts terrorisme: huiszoekingen in militaire kazernes en privéwoningen

Operatie tegen extreemrechts terrorisme: huiszoekingen in militaire kazernes en privéwoningen
Beeld Mine Dalemans

De federale gerechtelijke politie van Charleroi heeft deze ochtend elf huiszoekingen uitgevoerd in drie kazernes van Defensie en in acht privéwoningen van militairen. Het federaal parket heeft een bericht van de Franstalige omroep RTBF bevestigd.

Volgens de RTBF waren de acties gericht op de kazernes van Florennes, Sint-Truiden en Oud-Heverlee, en op acht privéwoningen. “De operaties zijn beëindigd”, preciseert het federaal parket.

Het gaat om een aantal militairen met extreemrechtse sympathieën. De actie vond plaats in het kader van een aparte zaak die naar boven kwam tijdens het onderzoek naar Jürgen Conings, de extreemrechtse militair die wekenlang werd gezocht na bedreigingen aan het adres van onder meer viroloog Marc Van Ranst.

“Het onderzoek heeft de kwalificatie: het verspreiden of publiek maken van boodschappen met het oogmerk om aan te zetten tot inbreuken die gelinkt zijn aan terrorisme”, aldus het federaal parket. Dat is een erg brede kwalificatie, die toelaat om vroeg in te grijpen, nog voor er sprake is van concrete dreiging. Er zijn dus geen vermoedens dat deze militairen zélf een terroristische daad op het oog hadden, maar de boodschappen die ze verspreiden zouden daar wel toe kunnen leiden.

Bijgevolg is het ook nog niet zeker dat hier een rechtszaak van komt. Er is niemand meegenomen voor verhoor. Wel is er materiaal in beslag genomen, waaronder ICT-materiaal, waaruit de onderzoeksrechter nieuwe conclusies kan trekken en nieuwe onderzoeksdaden kan vragen.

In die zin zendt het wel een duidelijk signaal uit naar deze militairen met extreem-rechtse sympathieën. Het is nog maar een week geleden dat Serge Lipszyc, de baas van het Comité I, waarschuwde voor extreem-rechts binnen de staat. Lipszyc houdt er rekening mee dat Conings een marionet was “van verschillende militairen”: “het instrument van een antidemocratische, anti-Belgische ideologie”.