De arrestatie van Saman Taha Ahmed in het Verenigd Koninkrijk. © NCA

Tien jaar cel voor smokkel van 91 migranten via snelwegparkings in de Kempen

Antwerpen, Mol, Oud-Turnhout -

De rechtbank in Antwerpen heeft twee leiders van een bende mensensmokkelaars tot tien jaar cel veroordeeld. Vanop snelwegparkings in de Kempen smokkelden ze 91 transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk.

De rechtbank in Antwerpen oordeelde woensdag dat de acht beklaagden die terecht stonden, een criminele organisatie vormden die 91 transmigranten smokkelde tussen augustus 2018 en januari 2020. Punt van vertrek waren onder meer de snelwegparkings van Oud-Turnhout, Vosselaar en Mol-Postel. “Voor aanzienlijke sommen geld werden transmigranten naar het Verenigd Koninkrijk (VK) gesmokkeld. Het ging om mensen in uitzichtloze situaties, kwetsbare slachtoffers die in levensgevaarlijke omstandigheden gesmokkeld werden, bijvoorbeeld in koelwagens.”

De transmigranten moesten tussen 3.000 en 5.000 euro betalen voor een ‘gewone’ smokkel en 10.000 à 11.000 euro voor een smokkel met ‘garanties’, wat betekende dat de vrachtwagenchauffeur op de hoogte was. De bende maakte ook plannen om te smokkelen via rubberbootjes op het Kanaal.

De rechtbank onderstreepte de meedogenloosheid van de organisatie door te verwijzen naar afgeluisterde gesprekken waarin de smokkelaars het hadden over het feit dat hun slachtoffers maar ‘niet wilden ophouden met wenen’. Bendeleider Saman Taha Ahmad (31) werd zelfs afgeluisterd terwijl hij vertelde hoe hij slachtoffers in vrachtwagens die niet naar het VK gingen stak, gewoon om hen te kijk te zetten.

Kopstukken krijgen monsterboetes

De rechtbank veroordeelde Saman Taha Ahmed en zijn medekopstuk Rahman Kosrat Sartip donderdag tot tien jaar cel. Beide mannen kregen een boete van 728.000 euro, achtduizend euro per smokkel.

Zes andere betrokkenen bij de smokkel kregen tussen vier en vijf jaar cel en moeten zware boetes betalen. Onder meer de ex-vriendin van kopstuk Taha Ahmed werd veroordeeld. De Britse Jemma K. bracht smokkelaars en transmigranten van het station in Turnhouts naar de snelwegparking op de E34 en was ook op de hoogte van de plannen om rubberbootjes te gebruiken, ze kocht mee reddingsvesten. Net als de ‘bankier van de bende’, Abraheema A.F. uit Gentbrugge, kreeg Jemma K. vijftig maanden cel.

LEES OOK: Jemma K. noemde zich tijdens de rechtszaak "naïef en goedgelovig"

Voor de voortvluchtige Rahman Kosrat Sartip en Ali Karim werd de onmiddellijke aanhouding bevolen.

  (sare)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen