Direct naar artikelinhoud
NieuwsCovid Safe Ticket

Belgische FitnessOrganisatie trekt aan alarmbel: ‘Tot 20 procent minder leden door Covid Safe Ticket’

Belgische FitnessOrganisatie trekt aan alarmbel: ‘Tot 20 procent minder leden door Covid Safe Ticket’
Beeld Thomas Nolf

Sinds deze week moeten ook bezoekers van fitnesscentra hun Covid Safe Ticket tonen om binnen te mogen. Door de maatregel zijn fitnesscentra nu al tien tot twintig procent van hun leden kwijt. Dat zegt de directeur van de Belgische FitnessOrganisatie.

Voor u uitgelegd

Je ‘coronacertificaat’ of ‘coronapas’ aanvragen: hoe doe je dat? Waar heb je het nodig? En hoe werkt dat Covid Safe Ticket?

Wat is de impact van de coronapas in de fitness?

Volgens Eric Vandenabeele, directeur van Fitness.be, geeft de overgrote meerderheid van de fitnessondernemers aan dat hun ledenaantallen nu al kelderen. “De maatregel is nog maar enkele dagen van kracht en toch geeft al 86 procent van de fitnessondernemers aan dat leden hun abonnement stopzetten of bevriezen door de invoering van het CST. Ongeveer 66 procent zegt tot 10 procent van hun leden te verliezen, en 24 procent verliest zelfs tot een vijfde van hun leden. Naast het inkomstenverlies moeten onze ondernemers daarnaast ook extra investeren in personeel om het CST van leden te scannen.” 

Aan de bevraging namen 270 ondernemingen deel, waaronder enkele grote ketens met meerdere filialen.  “Dit is extra pijnlijk omdat onze ondernemers hard geïnvesteerd hebben in ventilatie, ontsmetting en algemene hygiëne”, aldus Vandenabeele.

Waarom spreekt de sector van oneerlijke concurrentie?

De sector klaagt aan dat sporters alleen in de privésector een coronapas moeten voorleggen. “Als je een groepsles in de plaatselijke sporthal volgt, hoef je geen coronapas voor te leggen. Volg je diezelfde les in de fitness, dan moet dat wel. Dit is discriminerend en veroorzaakt oneerlijke concurrentie, onduidelijkheden en frustraties”, zegt Gert Van Reckem, een fitnessondernemer uit Aalst. 

“Terwijl mensen die regelmatig bewegen net een hogere immuniteit hebben en zo ook minder kans lopen op besmetting en een ernstig verloop van een corona-infectie.”