Angela Merkel en Joachim Sauer op het binnenplein van het Hospices de Beaune.

Frankrijk wuift Duitse bondskanselier Angela Merkel uit met het Legioen van Eer en in het schilderachtige Beaune

De Franse president Emmanuel Macron heeft de rode loper uitgerold voor Angela Merkel met de hoogste Franse onderscheiding, Bourgondische wijn en een concert in het bekende Clos Vougeot. Macron eert Merkel voor "16 jaar leiderschap en vriendschap met Frankrijk". 

De Franse president en zijn vrouw Brigitte hebben alle registers met stijl open getrokken voor het afscheid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De kanselier werd uitgewuifd, niet in Parijs, maar in de bekende wijnstad Beaune in Bourgondië. 

Merkel en haar partner Joachim Sauer werden er met alle Franse "égards" ontvangen in het schilderachtige "Hospices de Beaune", een bouwwerk uit 1443 toen het Bourgondische rijk zijn glorieperiode kende. Merkel kreeg er bloemen en uiteraard een selectie van Bourgogne-wijnen aangeboden. 

Daar bleef het niet bij: Macron eerde Merkel met het "Légion d'Honneur", het erelegioen en tegelijk de hoogste Franse onderscheiding. Merkel krijgt dat wegens "16 jaar van leiderschap en vriendschap tussen de beide landen". Dat is niet onterecht, want de Frans-Duitse as heeft in die periode een belangrijke rol gespeeld, niet enkel bilateraal, maar ook in Europa. In die periode heeft Merkel vier Franse presidenten gekend: Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, François Hollande en Emmanuel Macron.

De avond werd afgesloten met een pianoconcert in het beroemde wijnkasteel Clos Vougeot in Bourgondië en een diner met lokale specialiteiten en uiteraard Bourgondische wijnen. Wijn en klassieke muziek, dat is iets waar men Angela Merkel blij mee kan maken en dat wist Macron blijkbaar. (Lees verder onder de foto).

Macron en Merkel krijgen in Beaune bloemen en wijn aangeboden.

Het Hospices de Beaune werd in de Bourgondische tijd opgericht als liefdadigheidsinstelling voor de armen. De instelling bestaat nog steeds en jaarlijks wordt hier een veiling van lokale wijn gehouden ten voordele van de stichting. Het gebouw zelf getuigt niet van armoede. Het complex werd in 1443 gebouwd in laat-gotische stijl en beschikt over binnenplein met een erg mooie architectuur met houten balkons. 

In zekere zin was het Bourgondische rijk van die tijd een "Europese" mix van Franse en Germaanse (Vlaams-Brabantse) stijl en is Beaune dus symbolisch een geschikte plek om de verzoening tussen de twee grote culturele stromingen in Europa vorm te geven. 

Meest gelezen