2.100 Arco-coöperanten krijgen geld niet terug: “Rechtbank legt de lat te hoog”

2.100 Arco-coöperanten die een schadevergoeding eisten voor het verlies dat ze hebben geleden na de val van Dexia, waarvan Arco een belangrijke aandeelhouder was, hebben hun gelijk niet gehaald voor de Brusselse ondernemingsrechtbank. Die oordeelde dat de vordering onontvankelijk was omdat “elke coöperant zelf moet bewijzen dat er sprake was van misleiding.”

Het was zeker niet het resultaat waarop de 2.100 Arco-coöperanten hadden gehoopt toen ze in juni naar het NAVO-gebouw in Evere trokken om hun pleidooi te houden. Ze eisten toen via het juridisch advieskantoor Deminor 9,2 miljoen euro aan schadevergoeding.

“Veilige investering”

In de aanklacht stond dat de Arco-coöperanten werden misleid door de Arco-vennootschappen, de voorgangers van de bank Belfius, Arco-bestuurster Francine Swiggers en de Belgische staat. De Arco-aandelen werden immers aangeboden als een “veilige investering. Maar de coöperanten zagen hun beleggingskapitaal in rook opgaan toen de financiële crisis losbarstte. Dexia, de voorganger van Belfius, moest toen de boeken neerleggen. Arco was een belangrijke aandeelhouder van de staatsbank.

De rechter heeft nu geoordeeld dat de groepsvordering onontvankelijk is. “De coöperanten richten zich bijvoorbeeld tegen zowel Arcopar, Arcoplus en Arcofin, terwijl ze slechts een aandeel van en een contractuele relatie hadden met één van die bedrijven”, aldus de rechtbank. “Bovendien leggen de eisers alleen een gezamenlijk dossier met stukken neer. Alsof alle eisers door alle betrokken partijen bedrogen zouden zijn. Dit is manifest niet het geval vermits het om individuele vorderingen gaat.”

De rechtbank aanvaardde de door de coöperanten ingevulde vragenlijsten dan ook niet als bewijs.  “Die lijsten waren weinig ernstig en tendentieus”, laat de rechtbank weten in een persbericht.

Goed nieuws voor Swiggers

De uitspraak is wel goed nieuws voor Swiggers. De coöperanten hadden haar ervan beschuldigd de jaarrekeningen tussen 2008 en 2011 te hebben vervalst. Die had op haar beurt een tegenvordering ingediend bij de rechtbank. Die keurde dat goed. De rechtbank veroordeelde de coöperanten tot een betaling van een schadevergoeding van 1 euro aan Swiggers.

In een reactie aan het persagentschap Belga laat Erik Bomans, CEO van Deminor weten teleurgesteld te zijn met de uitspraak. Volgens hem legt de rechtbank de lat veel te hoog. “Er zijn toch heel wat documenten voorgelegd in de procedure, zoals commerciële brochures uitgebracht door Arco en verspreid door de bank, met dezelfde boodschap dat de aandelen werden aangeboden als risicoloos spaarproduct”, klinkt het. “De rechtbank doet alsof die niet bestaan.”

“Niet eenvoudig om individueel bewijs te leveren”

Voorts benadrukt Bomans dat het niet eenvoudig is om individueel bewijs te leveren. “Mensen kwamen binnen in het bankkantoor en daar werd wat uitleg gegeven met de boodschap ‘dit is iets goed voor u, teken maar’. Het is onmogelijk voor die mensen om meer te bewijzen dan wat is neergelegd in de procedure”, zegt de CEO.

Deminor wil nog geen uitspraken doen over een eventuele beroepsprocedure. “We moeten een grondige studie doen van het vonnis. We moeten ook bekijken tegen wie we verder kunnen gaan. Misschien tegen allemaal, misschien tegen een aantal. Dat vraagt studiewerk”, aldus Bomans. “Als er gronden zijn om verder te gaan, dan gaan we dat doen. We zullen de mensen niet zomaar laten vallen.”

Meer