Lies Vandenberghe is het eerste vrouwelijke sportanker bij VTM. ©  Dirk Alexander

Sinds ze dit doet, jaagt sportanker Lies Vandenberghe zich nooit meer op in de file: “Soms verlang ik bijna naar die autorit”

Eerst was er haar stem, toen ze ’s ochtends het nieuws las op Qmusic. Vervolgens kwam er ook een gezicht bij, toen Lies Vandenberghe eind maart het eerste vrouwelijke sportanker werd bij VTM. Een drukke job, en dan een zoontje van twee? Het betekent goochelen, en verlangen naar meer tijd voor dat paardrijden of die uurtjes op de koersfiets, samen met haar man.

tekst Hans-Maarten Post foto Dirk Alexander

1 En toch komt het goed

“Er bestaat zoiets als de ankernachtmerrie: dromen dat alles fout loopt als je presenteert, en je zelfs de verkeerde kleren draagt. Het eerste is mij al echt overkomen, zodat ik live moest improviseren. Daaruit heb ik geleerd dat je altijd je plan wel trekt. Ook naast mijn werk probeer ik me niet meer druk te maken over zaken die ik toch niet in de hand heb. ’s Avonds liggen te stressen in mijn bed, gaat geen invloed hebben. Positief denken wel.”

2 Podcasts maken je leven beter

“Op een verjaardagsfeestje met leeftijdsgenoten merkte ik dat velen nog niet mee waren, wat betreft podcasts. Zoek er één op over iets dat je interesseert, heb ik iedereen op het hart gedrukt, zet het bij je favorieten, en als je dan in de file staat, heb je altijd iets om naar te luisteren. Vroeger kon ik me enorm opjagen als ik stond aan te schuiven. Nu niet meer. Meer nog: ik verlang bijna naar die autorit.”

3 Kies een goed doel

“Ik ben sinds een jaar meter van een meisje uit Oeganda, via de vzw Cunina. Ik betaal haar schoolgeld, 35 euro per maand. Voor mij een kleine moeite, voor haar betekent het alles. Velen vinden geld schenken aan een goed doel naïef, maar niks doen is te gemakkelijk. Ik besef dat je niet alleen de wereld kunt veranderen, maar als je voor één kind de wereld kunt veranderen? Mochten meer mensen dat doen, zou de wereld zoveel mooier zijn.”

En hoe doet die dat niet?

“Ik zei vroeger altijd ja. Uit schrik dat mensen mij niet meer leuk zouden vinden, of kwaad zouden worden; dat ik mijn job of die vriendschap kwijt zou raken. Maar dat hou je niet vol. En dus doe ik bijvoorbeeld op een vrije dag niet aan deadlines. Mijn leven - en dat van mijn man - bestaat al uit deadlines, dus op zo’n dag hoef ik er echt geen nieuwe bij. Een lifecoach zei me ooit: Neen tegen een ander, betekent ja tegen jezelf. Dat vind ik een mooie.” (lacht)

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws