In Dessel is heel de achterkant van een woning vernield door een kachelbrand.
Radio 2

Kachels veroorzaken woningbranden in Antwerpse Kempen, brandweer waarschuwt: "Zorg dat je installatie goed controleert"

Op twee plaatsen in de Antwerpse Kempen heeft het vannacht en vanochtend gebrand. Twee keer was de oorzaak daarvan een kachel. In Dessel kwam het tot een grote woningbrand omdat de schouw aan de kachel vuur vatte. In Retie gebeurde hetzelfde in een woning in de Vrijbroekstraat. Bart Staquet van brandweerzone Kempen waarschuwt voor het gebruik van een kachel nu het kouder wordt.

In Dessel ontstond rond 18 uur gisterenavond een brand in een woning aan Zanddijk. "De brand is vermoedelijk ontstaan in de buurt van de schoorsteen, door de kachel. Door de dakconstructie was het heel moeilijk om de vuurhaard te bereiken en daardoor is het blussen heel moeizaam verlopen", legt Bart Staquet van brandweerzone Kempen uit. 

De volledige dakstructuur van de achterbouw werd vernield door de brand, en ook de woonkamer en de keuken zijn verwoest. Het huis is daardoor onbewoonbaar. De bewoner was niet thuis.

In Retie begon het kort na 6.30 uur te branden, in de achterbouw van een woning aan de Vrijbroekstraat. De brand is ook ontstaan aan de kachel, in het kantoor van de woning. Het kantoor liep veel schade op, maar de rest van de woning bleef ongedeerd. 

Controleer je kachel en plaats een rookmelder

Bart Staquet, brandweerzone Kempen

Opgelet met kachels

"We merken dat mensen de kachel opnieuw aanmaken nu de koude dagen weer gestart zijn", zegt Staquet. "Ik zou mensen aanraden om ervoor te zorgen dat de installatie gecontroleerd wordt. Daarnaast wil ik ook het belang van een rookmelder nog eens onderstrepen. Door een rookmelder te plaatsen worden de hulpdiensten in het geval van brand en rook zeer snel verwittigd, en dan blijft de schade beperkt."

De woningbrand in Dessel.
Radio 2
De woningbrand in Retie.
Radio 2

Meest gelezen