Traybake of koken op de bakplaat. Drie ovenheerlijke recepten: met zalm, zoete-aardappellasagne en een kokosrijsttaart

“Pure smaken, geurige aroma’s, gezelligheid … daar staan ovengerechten bij mij synoniem voor”, zegt hobbykok Claudia Allemeersch. Op haar AGA-fornuis kookt ze heerlijke dingen, maar ook met een gewone oven kun je bij je thuis uitpakken.

Traybake met zalm, wortel en paksoi

Voor 4 personen

Deze traybake is een explosie van frisse smaken. ©  Heikki Verdurme

Nodig

  • 250 g wortels, schoongemaakt en in schijfjes
  • 2 rode uien, gepeld, gehalveerd en uit elkaar getrokken
  • 1 el venkelzaad
  • 4 el olijfolie + extra
  • 600 g zalmfilet zonder vel
  • peper en zout
  • 1 blikje witte bonen, gespoeld en uitgelekt
  • 1 citroen, in partjes
  • 1 paksoi, schoongemaakt en verdeeld in blaadjes
  • 100 g jonge spinazie, gewassen
  • 4 takjes tijm
  • schilferzout
  • 4 takjes krulpeterselie, gewassen

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de wortels en de ui met 4 eetlepels olijfolie en het venkelzaad.
  2. Schik de wortels en de ui op een bakplaat. Bak enkele minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bakplaat uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 °C.
  3. Kruid de zalmfilet met peper en zout en schik samen met de witte boontjes, de citroenpartjes, de paksoibladeren, de spinazie en de takjes tijm bij de wortels en de ui op de bakplaat. Besprenkel rijkelijk met olijfolie en kruid met schilferzout.
  4. Bak 10 tot 15 min. in de voorverwarmde oven.
  5. Werk af met wat krulpeterselie.

Lasagne quattro formaggi

Voor 4 personen

Een heerlijk knapperig kaaskorstje maakt deze lasagne speciaal. ©   Heikki Verdurme

Nodig

  • 700 g pastinaak, geschild en in brunoise
  • 4 + 4 eetlepels olijfolie
  • 3 takjes tijm
  • peper en zout
  • 1 sjalot, gepeld en gesnipperd
  • 0,8 dl witte wijn
  • 3 dl room 40%
  • 80 g pecorino, geraspt
  • 80 g Bleu d’Auvergne, in stukjes
  • 80 g mozzarella, gemalen
  • 80 g cheddar, gemalen
  • 350 g lasagnevellen

Doen

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Bak de pastinaak bruin in 4 eetlepels olijfolie. Voeg de tijm toe en kruid met peper en zout. Zet apart.
  3. Stoof de sjalot in dezelfde pan in 4 eetlepels olijfolie. Blus met de witte wijn en voeg de room toe. Laat goed inkoken en neem de pan van het vuur. Smelt alle kazen in de saus en meng goed. Kruid met peper en zout.
  4. Schep een vierde van de saus op de bodem van de ovenschaal. Schik daarop een laag lasagnevellen en opnieuw een laagje saus. Verdeel hier de helft van de blokjes pastinaak over. Bedek met een laag lasagnevellen, een laagje saus, de rest van de pastinaakblokjes en de rest van de saus.
  5. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven.

Rijsttaart met kokos

Voor 1 taartvorm van 24 cm Ø

Een beetje limoenzeste geeft deze heerlijke taart een frisse toets. ©   Heikki Verdurme

Nodig

  • 1 vel bladerdeeg
  • 500 g volle melk
  • 500 g kokosmelk
  • merg van 1 vanillestok
  • 180 g suiker
  • 130 g dessertrijst
  • 50 g vanillepuddingpoeder
  • scheutje melk
  • 2 eidooiers
  • sap van 3 limoenen
  • zeste van ½ limoen
  • 2 eiwitten
  • poedersuiker
  • zeste van 1 limoen

Doen

  1. Leg het vel bladerdeeg met bakpapier in een taartvorm en duw de randjes goed aan met de vingers. Prik de bodem met een vork in en rol de randen af.
  2. Kook de melk, de kokosmelk, het vanillemerg, de suiker en de dessertrijst 25 minuten en roer regelmatig.
  3. Verwarm de oven voor op 175 °C. Haal de rijst van het vuur, roer het vanillepuddingpoeder los met de melk en meng door de gegaarde rijst. Voeg de eidooiers toe en roer goed. Meng het limoensap en de limoenzeste door de rijst.
  4. Klop het eiwit stijf en spatel voorzichtig door de rijstpap.
  5. Stort de rijstpap in de taartvorm. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen en werk af met poedersuiker en zeste van limoen.

Alle recepten komen uit ‘Het Oven Kookboek’, Claudia Allemeersch, Lannoo, 352 pagina’s, 55 euro. 

Wie is ...?

In 2009 werd ze op VTM bekroond tot De beste hobbykok van Vlaanderen en sindsdien is Claudia Allemeersch een vaste waarde in de culinaire wereld. Ze is niet alleen een bevlogen hobbykok, maar houdt ook van gasten ontvangen en sfeervolle momenten creëren rond de eettafel. Over de jaren heen bracht ze tal van kookboeken uit. Haar nieuwste draait rond gerechten uit de oven. “Een iets langzamere manier van koken die ik persoonlijk heel erg kan waarderen. En je kan er voor iedereen wat wils in maken: van een volledige verwenmaaltijd tot een geurige doordeweekse ovenschotel.”

Lees meer

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws