©  Jimmy Kets

DISCUSSIE. “Beter volledig aan Europa overlaten!” Dit zeggen onze lezers over het klimaatbeleid in ons land

“We moeten de CO2-uitstoot snel en op grote schaal terugdringen om de doelstelling van anderhalve graad binnen bereik te brengen. Er is echt geen tijd te verliezen. We liggen achter op schema en moeten het tempo opvoeren”, zei premier Alexander De Croo dinsdag tijdens zijn speech op de klimaattop in Glasgow. Hoe gaat België dat aanpakken? Hij kondigde aan dat België haar offshore-windenergie zal verdrievoudigen en 200 miljoen euro extra zal bijdragen aan internationale klimaatfinanciering. Een ambitieus plan of onvoldoende?

wvb

LEES OOK: Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) over klimaatdoelstellingen: “Het beleid in Vlaanderen staat haaks op wat we in Antwerpen doen”

LEES OOK: N-VA-voorzitter Bart De Wever: “Klimaatmaatregelen mogen niet leiden tot lastenverhogingen voor middenklasse”

Daarnaast verkondigde de premier ook dat het de bedoeling is om de Belgische bijdrage aan de internationale klimaatfinanciering met zestig procent te verhogen. En zal België 200 miljoen euro extra bijdragen aan de strijd tegen ontbossing.

Op Vlaams niveau liggen er een aantal grote principes op tafel zoals de renovatie van woningen, een verbod op aardgas bij nieuwbouw of het elektrificeren van het wagenpark. Vlaanderen was eigenlijk van plan om de broeikasgassen tegen 2030 maar met 35 procent terug te dringen. Maar gezien de urgentie en de Europese ambitie om naar -55 procent te gaan, moet het huiswerk worden overgedaan. Voor België geldt wel een vermindering van 47 procent, maar zelfs dan zijn er flink wat extra inspanningen nodig.

Wat vind jij van het klimaatbeleid in ons land? Wat moet er anders?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER