©  ISOPIX

Eerste Harry Potter-film viert 20ste verjaardag

Vandaag is het twintig jaar geleden dat ‘Harry Potter en de Steen der Wijzen’, de eerste van een succesvolle reeks films, in de bioscoop uitkwam. Herinner jij je nog dat je Harry Potter voor het eerst op het grote scherm zag?

wvb
Bron: Kent Online

Filmbezoekers over de hele wereld stonden destijds in de rij voor kaartjes om de langverwachte film te kunnen zien. Sommigen verkleedden zich voor de gelegenheid en anderen keerden nadien terug om de film meerdere keren te bekijken.

Die eerste film voerde het publiek mee naar de magische wereld waar de geliefde boeken van J.K. Rowling tot leven werden gebracht. Het gaf ons een eerste glimp van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, van de Zweinstein Express en van het huis van de Dursley’s, waar de ongeliefde Harry gedwongen onder de trap woonde.

We zagen onze favoriete personages in levenden lijve, elk perfect gecast uit een kweekvijver van Britse acteurs. Velen van hen zijn twintig jaar later uitgegroeid tot iconen van het witte doek.

J.K. Rowling bedacht Harry Potter in 1990 toen ze in een trein zat van Manchester naar Londen. “Plotseling had ik het idee van een jongen die naar een tovenaarsschool ging”, schrijft de auteur op haar website. “Harry Potter, Zweinstein en de rest van de ideeën kwamen als vanzelf in mijn hoofd.”

“Ik wist gewoon dat het iets was dat ik graag zou schrijven”, gaat ze verder. “Maar die dag had ik voor één keer in mijn leven geen pen bij de hand. Dus, toen ik daar in de trein zat, moest ik mijn geheugen op de proef stellen om alle details te kunnen onthouden. Gelukkig zijn de meeste uiteindelijk in de boeken terechtgekomen”, aldus Rowling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER