All rights reserved (c) 2021

Reacties op klimaatplan : "Waar is kilometerheffing?" en "40% emissiereductie onvoldoende"

Het klimaatplan van de Vlaamse regering wordt niet overal laaiend enthousiast onthaald. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka vindt dat het plan "de juiste klemtonen legt", maar is wel teleurgesteld dat de kilometerheffing andermaal niet wordt ingevoerd. Milieuorganisatie Greenpeace zegt dat de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent "absoluut onvoldoende" is.  

"De Vlaamse regering legt terecht de focus op de verduurzaming van gebouwen en de shift naar meer emissievrije mobiliteit", reageert Voka. "Economische subsidies worden gekoppeld aan een klimaatplan, al mag dit andere investeringen in bijvoorbeeld digitalisering, artificiële intelligentie of cybersecurity niet in de weg staan."

Hoeveel studies die het gunstig effect van een kilometerheffing op de fileproblematiek aantonen, zullen er nog nodig zijn?

Hans Maertens (Voka)

Toch is er een valse noot. "Het ontbreken van een slimme kilometerheffing op korte termijn is een bemol in de plannen", zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka. "Hoeveel studies die het gunstig effect van een kilometerheffing op de fileproblematiek aantonen, zullen er nog nodig zijn?"

Milieuorganisatie Greenpeace vindt de ambitie van de Vlaamse regering om de uitstoot van broeikasgassen met 40 procent te verminderen "absoluut onvoldoende". "De Europese doelstelling is 55 procent en klimaatwetenschappers sporen ons aan nog ambitieuzer te zijn", zegt Mathieu Soete, campagneleider bij Greenpeace.

Vlaamse regering stuurt minister Demir op pad met wat haastig bij elkaar gezochte handbagage

Mathieu Soete (Greenpeace)

"Ook na het krachtig signaal van de grote klimaatmars vorige maand, kiest de politiek opnieuw voor kortzichtigheid en halve maatregelen", betreurt Soete

"In plaats van een stevig klimaatplan dat een duidelijke koers uitzet, stuurt de Vlaamse regering minister Demir op pad met wat haastig bij elkaar gezochte handbagage waarin verschillende domeinen en sociale rechtvaardigheid ontbreken."

Meest gelezen