Michel: "Intens en constructief gesprek met Pence, directe dialoog is zeer belangrijk"

Premier Charles Michel heeft zondagavond de Amerikaanse vicepresident Mike Pence ontvangen. In Kasteel Hertoginnedal prees Pence “het lange verbond” tussen het Amerikaanse en het Belgische volk. Ons land vormt de tweede halte op een Europese rondreis die ongeruste Europese bondgenoten moet sussen over het toekomstig buitenlands beleid van de Verenigde Staten.

adm

Premier Charles Michel is zondagavond tevreden over het gesprek dat hij met de Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft gehad. "Het was een intens gesprek, ook zeer constructief", zei Michel na afloop. "Een directe dialoog, directe gesprekken, dat is zeer belangrijk."Michel ontving Pence zondagavond op Hertoginnedal. Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders schoof mee aan voor het diner.De premier was blij met de kans die hij had gekregen om meer duidelijkheid te krijgen over de strategie van de komende jaren. "Maar het was voor ons ook belangrijk om een boodschap te geven, bijvoorbeeld onze steun aan een sterke Europese toekomst en een belangrijke rol voor de NAVO bij het verzekeren van de veiligheid in Europa."Michel vond in Pence een zeer aandachtige gesprekspartner. De Amerikaanse president Donald Trump haalde de afgelopen weken fors uit naar de Europese Unie en de NAVO, maar die boodschap herhaalde Pence in ieder geval niet. Michel: "Misschien is er een afstand tussen een publieke boodschap vanuit de Verenigde Staten en de concrete engagementen in Europa".In ieder geval hecht Michel veel belang aan het feit dat Pence een maand na het aantreden van de regering-Trump Europa aandoet. "Dat is een teken van een administratie in de richting van een sterke band die ze met Europa willen."

Protest

Maandagochtend is er in Brussel een protestactie van het burgerinitiatief Light4Rights. Bedoeling is te protesteren tegen de “diep verontrustende beslissingen van de Amerikaanse president” Donald Trump, zegt Amnesty International, dat aan de actie deelneemt. De Brusselse politie laat vrijdag weten dat ze belangrijke veiligheidsmaatregelen neemt naar aanleiding van de komst van Pence, en verkeersproblemen verwacht.

“Diep verontrustend”

Met die “diep verontrustende beslissingen van de Amerikaanse president” verwijst Amnesty onder meer naar het inreisverbod. “Met één pennentrek werd iedereen, inclusief vluchtelingen, uit Iran, Irak, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen de toegang tot de VS ontzegd. Bovendien werd het Amerikaanse hervestigingsprogramma voor Syrische vluchtelingen voor onbepaalde tijd opgeschort en werd het totale aantal vluchtelingen dat in 2017 in de VS zal opgenomen worden met meer dan de helft verminderd van 110.000 tot 50.000.” Volgens Amnesty legt de Amerikaanse regering zo een verband tussen vluchtelingen en terroristen, “terwijl vluchtelingen net op de vlucht slaan voor terreur en geweld”.

Hinder

De Brusselse politie laat weten dat er naar aanleiding van het bezoek van de vicepresident belangrijke veiligheidsmaatregelen genomen worden. Er worden verkeersproblemen verwacht in de voormiddag in de Europese wijk en in de namiddag in de omgeving van de Leopold III-laan. “Het is sterk aangeraden om deze plaatsen te vermijden met het voertuig.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen