“Ooit zullen we toch terug moeten naar een normaliteit zonder mondmaskers en coronapas”

Timmie van Diepen

Nu de ziekenhuizen opnieuw de reguliere zorg beginnen uit te stellen, kunnen we er niet meer omheen: we zitten in het midden van een vierde coronagolf. En die is misschien nog wel beangstigender dan de vorige golven.

Wie dacht dat het virus door een brede vaccinatie en groepsimmuniteit platgeslagen zou kunnen worden, is er al een tijdje aan voor de moeite. De vierde golf dwingt ons om onze aanpak in vraag te stellen. De cruciale vraag is hoe we op langere termijn met een virus kunnen omgaan als dat virus - ondanks het vaccinatiesucces - grote druk blijft zetten op ons zorgsysteem?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwde donderdag dat Europa het epicentrum is van de nieuwe opstoot en dat de regeringen nieuwe maatregelen moeten overwegen. In de ons omringende landen, Duitsland op kop, werden de afgelopen dagen recordaantallen besmettingen vastgesteld sinds de uitbraak in maart vorig jaar.

Verrassend is dat helemaal niet. Na de vaccinatie losten alle landen in sneltempo de maatregelen. Mondmaskers verdwenen, evenementen trokken opnieuw aan, we kropen in de herfst dichter bij elkaar. Dat een virus daarvan profiteert, met massale besmettingen tot gevolg, is de logica zelve. Dat de ziekenhuizen opnieuw onder druk komen is dat niet. In hoeverre spelen de vaccinweigeraars een rol in deze opstoot? Die vraag moet dringend worden uitgeklaard.

LEES OOK. Vaccinatiecentra overstelpt met telefoontjes van vaccintwijfelaars: “Eisen vaccin door coronapas”

Het ironische is dat het diezelfde weigeraars zijn die nu massaal hun vaccins opeisen, simpelweg omdat ze zonder coronapas nergens meer binnen kunnen. Nochtans spreken de feiten voor zich: het is alleen maar dankzij het vaccin dat we niet opnieuw in lockdown moeten, dat we niet massaal ziek worden. Maar tegelijk moeten we ook de realiteit onder ogen zien: alleen het vaccin is onvoldoende om de terugkerende druk op het zorgsysteem te vermijden.

Net die vaststelling boezemt angst in, omdat het de hoop op een modus vivendi verstoort. Een manier om op langere termijn samen te leven met het coronavirus, net zoals we dat doen met het griepvirus. Want hoe we het ook draaien of keren: ooit zullen we terug moeten naar de normaliteit. En dan bedoelen we: zonder mondkapjes en coronapas.

De vraag is hoe we daar geraken? Het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA gaf donderdag alvast de goedkeuring voor een nieuwe pil die de symptomen van het coronavirus kan onderdrukken. Misschien kan die helpen om de volgende golf, die er wellicht in het voorjaar zit aan te komen, nog wat meer af te vlakken. Dat zou het voor de ziekenhuizen beheersbaarder kunnen maken. Als we dan ook stoppen met het massaal testen van gezonde mensen vlakt de curve van het aantal besmettingen vanzelf wel af.

LEES OOK. ZOL moet reguliere zorg opschorten door forse stijging coronapatiënten

LEES OOK. Druk op ziekenhuizen steeds groter: “Covid-patiënten voortrekken is een fout signaal, dat gaan we niet doen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer