Véronique Goossens
Volledig scherm
PREMIUM
Véronique Goossens © Getty Images

“Cybercriminelen gaan steeds driester te werk”: Wat doet je bank tegen phishing en betaalt ze je terug?

We lijken opnieuw af te stevenen op een recordjaar voor phishing. De federale overheid waarschuwt voor nieuwe phishingmails die lijken te komen vanuit My e-Box, de digitale brievenbus van de overheid. We kunnen dus niet waakzaam genoeg zijn. Maar hoe kan je jezelf beschermen? En betaalt jouw bank je terug als het noodlot toeslaat? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, aan het woord. 

  1. Federale politie: “Cybercriminaliteit neemt toe aan steeds sneller tempo”

    Federale politie: “Cybercri­mi­na­li­teit neemt toe aan steeds sneller tempo”

    Al enkele jaren zien de politiediensten een verschuiving van offline naar online criminaliteit. Die verschuiving zette zich ook vorig jaar door, maar was in 2019 meer uitgesproken dan ooit. Het aantal gevallen van informaticacriminaliteit steeg vorig jaar met bijna een derde, blijkt vandaag uit de criminaliteitsstatistieken van de federale politie voor 2019. Het totale aantal geregistreerde feiten blijft wel stabiel in vergelijking met 2018, maar diefstal en afpersing kennen wel een lichte daling.
  2. Marc Coucke lanceert energiecontract met 10 jaar vast tarief: is het echt het goedkoopste? Wij deden de vergelijking
    PREMIUM
    1

    Marc Coucke lanceert energiecon­tract met 10 jaar vast tarief: is het echt het goedkoop­ste? Wij deden de vergelij­king

    EnergyVision, de energieleverancier waarin ook Marc Coucke investeert, lanceert als eerste in Vlaanderen een energiecontract waarbij de stroomprijs gedurende tien jaar vastligt. Voor de zonnestroom van de panelen die het bedrijf gratis op jouw dak legt, betaal je zelfs 30 jaar hetzelfde “extreem lage tarief”. “Uniek ter wereld”, aldus CEO Maarten Michielssens. Een gezin zou zo tot 300 euro per jaar besparen. Hoe werkt het? Voor wie is het interessant of voor wie juist niet? En wat als je eerder wilt opzeggen? We vragen het aan Mijnenergie.be en aan Testaankoop.