Archiefbeeld ©  ISOPIX

Ruim 120.000 kilo vuurwerk in beslag genomen in Duitsland: “Levensgevaarlijk”

In een groot internationaal onderzoek naar de illegale handel in professioneel vuurwerk heeft de politie beslag gelegd op ruim 120.000 kilo vuurwerk. Het vuurwerk was opgeslagen in bunkers in Rheine (Duitsland) en vermoedelijk bestemd voor de Nederlandse particuliere markt.

jvh
Bron: BELGA

De manier waarop het vuurwerk werd vervoerd vanaf de bunkers door tussenhandelaren noemt de politie “levensgevaarlijk”, omdat daarbij richtlijnen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen niet werden nageleefd.

Veel vuurwerk dat illegaal op de Nederlandse markt wordt aangeboden, ligt opgeslagen in grensgebieden met België en Duitsland. Daar bevinden zich oude NAVO-munitiebunkers, die in gebruik zijn als opslag voor onder meer vuurwerk. Dat gebeurt soms legaal, maar soms ook illegaal. Zo vindt er soms onderhuur plaats aan mensen die niet bevoegd zijn deze soorten vuurwerk te bezitten en te verkopen aan consumenten.

De illegale bunkers dienen als een soort afhaalpunt voor de tussenhandelaren, die daarbij gebruikmaken van gehuurde busjes en personenauto’s. Zeker wanneer er sprake is van transport van de zwaarste soorten vuurwerk zijn die daarvoor niet geschikt.

Door de inbeslagname zegt de politie, die samenwerkte met onder meer de Duitse autoriteiten, “een deel van de handelsvoorraad die was bestemd voor de Nederlandse particuliere markt” te hebben “weggehaald”. Vorig jaar werd ook al in een internationaal onderzoek zeker vijftig ton professioneel vuurwerk in beslag genomen. Toen waren er aanhoudingen in Delfzijl.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer