De opkomst van de COVID-pil: Pfizers antivirale pil tot 90 procent effectief

De experimentele antivirale pil van Pfizer tegen het coronavirus is tot 90 procent effectief tegen hospitalisatie en overlijden. Dat deelde Pfizer Inc. mee. Daarmee komt de pil tegen COVID-19 steeds dichterbij. Antivirale medicatie kan een cruciale aanvulling zijn op de vaccins in de strijd tegen het coronavirus.

Zeldzame doeltreffendheid

Pfizers pil tegen het coronavirus helpt in 90 procent van de gevallen een hospitalisatie of overlijden te voorkomen. Dat blijkt uit een studie van Pfizer bij 775 volwassenen. Minder dan 1 procent van de testpersonen die de Pfizerpil nam, moest gehospitaliseerd worden. Geen enkele van de testpersonen overleed. Bij de controlegroep moest 7 procent naar het ziekenhuis en vielen er 7 doden. De onderzoeksgroep bestond uit ongevaccineerde volwassenen, met milde Covid-symptomen, die tot een risicogroep behoorden wegens aandoeningen als obesitas, diabetes of een hartaandoening.

Met de resultaten hoopt Pfizer nu goedkeuring te krijgen van internationale geneesmiddelenagentschappen zoals het Amerikaanse FDA en het Europese EMA. Daarmee kan de Pfizerpil de tweede antivirale pil tegen het coronavirus worden, naast de pil van concurrent Merck die al in het Verenigd Koninkrijk werd goedgekeurd.

“We waren aan het hopen dat we met iets bijzonders te maken hadden, maar het is zeldzaam dat een geneesmiddel na eerste testen een doeltreffendheid van bijna 90 procent haalt, en patiënten volledig vrijwaart van een kans op overlijden”, zegt dr. Mikael Dolsten, Pfizers Chief Scientific Officer.

Extra strijdmiddel tegen het coronavirus

De antivirale medicatie kan een handig en effectief middel zijn tegen de ernstige gevolgen van het coronavirus. Terwijl een vaccin als preventiemiddel dient, helpen antivirale medicatie met de bestrijding van het virus als er al een besmetting is opgetreden. Zo kan de toediening van de antivirale medicatie helpen bij mensen die zich niet mogen of willen vaccineren. Dat is in België nog steeds ongeveer 15 procent van de bevolking.

Vooral met het oog op de toekomst zijn de antivirale pillen een nuttig hulpmiddel. Wanneer de pandemie gaat liggen en het coronavirus in de endemische fase terecht komt – waar het net zo ingeburgerd is al het griepvirus – lijkt het weinig waarschijnlijk dat de bevolking zich zo massaal zal laten vaccineren als het afgelopen jaar. In die fase kan de antivirale medicatie een grote hulp zijn. Zoals antibiotica ingezet worden tegen bacteriële infecties, kunnen de antivirale pillen helpen om mensen met milde symptomen te vrijwaren van een ziekenhuisopname of – erger zelfs – de dood.

Merck en Pfizer

Farmabedrijf Merck heeft voorlopig de grootste voorsprong in de ontwikkeling van een antivirale pil tegen het coronavirus. Molnupiravir is de naam van hun coronapil en het Verenigd Koninkrijk heeft als eerste land ter wereld een vergunning goedgekeurd die deuren opent om de pil in te zetten in de strijd tegen het coronavirus.

De pil van Merck halveert de kans op ernstige gevolgen van het coronavirus, het middel van Pfizer is dus een pak veelbelovender. Een ander nadeel van Molnupiravir is dat zwangere vrouwen het middel niet mogen gebruiken, aangezien men vreest voor mogelijke afwijkingen aan de foetus, voorlopig gaat men bij de Pfizerpil niet uit van zo’n neveneffect.

(bzg)

Meer