Schepen Els van Doesburg omschrijft de kritiek van Groen als een “intellectueel schrale opinie”.  © Jeroen Hanselaer

Antwerps schepen van Doesburg (N-VA) scherp voor Groen: “Feiten fabriceren en een totaal gebrek aan dossierkennis”

Antwerpen -

De kritiek van Groen op de PFOS-aanpak door het Antwerpse stadsbestuur stoot Antwerps schepen van Gezondheidszorg Els van Doesbrug (N-VA) duidelijk zwaar tegen de borst. De schepen reageert scherp. “Sjongejonge, het begint stilaan redelijk moeilijk te worden om Groen nog van de PVDA te onderscheiden”, zegt van Doesburg.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: Antwerpse schepenen na kritiek van Groen over aanpak PFOS: “Ze weten niet waar de klepel hangt”

Vlaams parlementslid Mieke Schauvliege (Groen) en Antwerps gemeenteraadslid Ilse van Dienderen (Groen) verwijten het Antwerpse stadsbestuur in een opiniestuk dat het onvoldoende inspanningen levert in het dossier rond de PFOS-vervuiling. Het gaat zowel om het nemen van bodem- als bloedstalen in de stad.

Na een eerste reactie haalt Antwerps schepen van Doesburg opnieuw zwaar uit naar Groen in een eigen opiniestuk in Knack. Ze omschrijft de bijdrage van de twee groene politici als “een intellectueel schrale opinie”.

“Sjongejonge, het begint stilaan redelijk moeilijk te worden om Groen nog van de PVDA te onderscheiden”, schrijft van Doesburg. “Feiten fabriceren, mensen opzetten tegen elkaar en vooral een totaal gebrek aan dossierkennis etaleren. Of tenminste: alleen onthouden wat in het eigen kraam past.”

De schepen benadrukt dat de stad Antwerpen in veel gevallen zelf het voortouw nam in dit dossier. Daarbij verwijst ze naar het nemen van bodemstalen in Antwerpen en de eis van het stadsbestuur dat iedereen zich zou kunnen laten testen in een straal van 5 kilometer in plaats van 3 kilometer. “En dan komt vorige week het nieuws dat Vlaanderen de Antwerpse eis volgt”, zegt de schepen. “Er komt een bloedonderzoek binnen een perimeter van 5 kilometer.”

Angst zaaien

Van Doesburg ontkent dus dat de stad stil is gebleven in dit dossier. “Ik verwijt mevrouw Schauvliege niet dat ze oppositie voert op een dubieuze manier en feiten manipuleert”, schrijft van Doesburg. “Dat is de aard van het beestje. Ik verwijt haar wel angst te zaaien bij mensen, zonder kennis van zaken. We hebben als stadsbestuur de alarmbel gehoord en gehandeld. Ik begrijp dat het pijnlijk moet zijn voor een groene partij om ook in dit dossier zo de bal mis te slaan. Maar neem een ander dan niet kwalijk dat ze wel balgevoel heeft.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER PFAS-vervuiling