Ook ander Gents ziekenhuis vraagt geen IC-bedden te moeten reserveren voor coronapatiënten

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

Het AZ Maria Middelares in Gent vraagt om geen bedden op Intensieve Zorgen te moeten reserveren voor coronapatiënten. Hoofdarts Ronny Goethals toont vrijdag met dat standpunt begrip voor het UZ Gent, dat weigert een kwart van de capaciteit vrij te maken. Indien nodig, kunnen ziekenhuizen best zelf de controle over hun organisatie behouden, vindt Goethals. “Geef ons voldoende vertrouwen”, klinkt het.

bst
Bron: BELGA

De vierde coronagolf bracht de hoofdarts van het Gentse UZ tot de uitspraak geen bedden te willen vrijhouden voor Covid-patiënten. Die groep zou geen voorrang krijgen indien een vierde golf verder uitbreekt. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke toonde weinig begrip voor die houding.

LEES OOK. Geen voorrang meer voor Covid-patiënten in UZ Gent: “Niet te verantwoorden als we dat niet doen voor hartaanval of kanker”

Maar Goethals begrijpt het standpunt van zijn collega Frank Vermassen van het UZ Gent. “Het is vreemd om zorg voor belangrijke medische problemen uit te stellen indien de capaciteit beschikbaar is”, zegt hij.

In het UZ Gent - met 29 coronapatiënten waarvan 8 op intensieve zorgen - is de te reserveren capaciteit nog lang niet ingenomen. Bij het AZ Maria Middelares - met 7 patiënten die behandeld worden op een IZ-afdeling van 22 bedden - gaat wel al meer dan een kwart van de capaciteit naar COVID-zorg. Maar beslissingen over het reserveren van capaciteit voor coronapatiënten worden best door het ziekenhuis zelf genomen, vindt Goethals. “Ga niet tot het uiterste door ons beddenhuis voor reguliere zorg te ontnemen.”

“Wanneer het aan de orde is, zullen we de nodige capaciteit creëren”, zegt Goethals nog. Het ziekenhuis kan volgens de hoofdarts in dat geval zorg die uitgesteld kan worden, afbellen. Dat zorgt ervoor dat de druk op intensieve zorgen snel verminderd zou worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen