©  BELGA

Productie 3M blijft gedeeltelijk stilliggen na verwerping beroep: “De extreme arrogantie moet stoppen”

De Raad van State heeft het beroep van 3M tegen de door Vlaanderen opgelegde gedeeltelijke productiestop verworpen. Het chemiebedrijf mag daarom niet doorgaan met zowat een derde van zijn productielijnen. “Ze konden niet bewijzen dat er geen risico was voor de volksgezondheid”, zegt Zuhal Demir.

Dirk Hendrikx
Bron: belga

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) had na het alarmerende bloedonderzoek in Zwijndrecht 3M opgedragen om te bewijzen dat ze geen PFAS meer uitstoten die bedreigend kan zijn voor de gezondheid van de omwonenden. Vlaamse milieu-inspecteurs trokken naar het bedrijf en vroegen een hoop data op. Na een paar dagen studie concludeerden ze dat er mogelijk nog minieme hoeveelheden PFAS werden uitgestoten (het bedrijf zelf had het in de media over drie gram) en dat 3M niet kan bewijzen dat er geen risico is. Bij het grootschalige bloedonderzoek in Zwijndrecht was gebleken dat meer dan negen op tien inwoners teveel PFAS in het bloed hebben en dat zes op tien zelfs boven de alarmdrempel zitten.

LEES OOK: Het is niet bij een dreigement gebleven: 3M kon geen antwoord geven aan inspectie en moet productie nu deels stilleggen

Zuhal Demir legde dan een stopzetting op van de betrokken productielijnen uit veiligheidsoverwegingen. Het bedrijf protesteerde heftig, had het over een vitale economische activiteit en trok naar de Raad van State. Die oordeelde vrijdagmiddag dat er geen hoogdringendheid in het spel is en verwierp daarmee de vraag van 3M. Ook de gemeente Zwijndrecht en de provincie Antwerpen hadden de Raad van State gevraagd de Vlaamse veiligheidsmaatregel niet te verwerpen.

3M bracht ook in dat de sluiting van een deel van de productie een impact zou hebben op de tewerkstelling. De Raad van State oordeelt echter dat 3M “geen concrete, verifieerbare gegevens of stavingsstukken aanbrengt” daarvoor. Ook de argumenten rond reputatieschade voor het bedrijf zijn van tafel geveegd.

LEES OOK: Demir over beroep 3M tegen opgelegde productiestop: “Getuigt niet erg van verantwoordelijkheidszin”

Tevreden minister

“Het beroep werkte niet opschortend”, zegt Andy Pieters, woordvoerder van Zuhal Demir. “Het bedrijf was ook al bezig met de productielijnen stil te leggen. Dat hebben onze inspecteurs van de week nog kunnen vaststellen. Zo’n stopzetting heeft tijd nodig, dat kan om technische redenen niet van de ene dag op de andere.”

Zuhal Demir liet nog weten tevreden te zijn met de beslissing van de Raad van State: “Dit bevestigt dat een multinational die de fine fleur van de advocatuur voor zijn kar spant niet op kan tegen de bescherming van de gezondheid van de mensen. Ik hoop dat hun gedrag zonder enige verantwoordelijkheidszin wijzigt. De extreme arrogantie die we hebben gezien leidt niet tot oplossingen en moet stoppen”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER