Jonas Roosens

Rode Kruis doet oproep: "Bloedvoorraad is aan het slinken door grote vraag ziekenhuizen, kom bloed geven!”

Het Rode Kruis laat weten dat de bloedvoorraad weer heel laag staat. Ook in Retie is dat het geval. Nochtans stond de gemeente afgelopen zomer nog in de top 3 van meeste donoren in verhouding tot het aantal inwoners. “Er is een grote vraag vanuit de ziekenhuizen naar bloed nu veel operaties die waren uitgesteld door corona worden ingehaald”, vertelt Jan Poté van het Rode Kruis. 

Het Rode Kruis Vlaanderen zegt dat ze nog nooit zoveel hebben moeten oproepen om bloed te komen geven als in de afgelopen maanden. De bloedvoorraad staat momenteel veel te laag en dat heeft te maken met corona, vertelt Jan Poté van het Rode Kruis. “De laatste maanden hebben we veel minder bloeddonaties binnen gekregen, maar er is wel een verhoogde vraag vanuit de ziekenhuizen naar bloed. En dat heeft te maken met de achterstand van operaties die nu worden ingehaald. Er is dus meer bloed nodig.”

“We moeten continu communiceren naar bestaande donoren en oproepen doen voor nieuwe donoren om bloed te komen geven”, vertelt Poté. Het Rode Kruis rekruteert normaal ook nieuwe donoren bij evenementen, maar die zijn er minder door corona. Via de website van Rode Kruis Vlaanderen kan je een donorcentrum in je buurt vinden. 

Meest gelezen