zaterdag 6 november 2021 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 

Geboorte

Britse baby weegt 6,7 kilo: Limburgse mama’s over hun mega baby

Genk

De Britse baby Alpha is met zijn geboortegewicht van 6,7 kilogram de derde zwaarste baby ooit in Groot-Brittannië. Op de kraamafdelingen in Limburg is dit nooit gezien. Hier zijn pasgeborenen van boven de vijf kilo al een flinke uitzondering. De geboorte van zo’n mega baby blijft ook voor de Limburgse mama’s een wonderbaarlijk moment.

Lian uit Riemst 5,115 kilo en 56,5 cm

“Vroedvrouw dacht dat weegschaal kapot was”

Op de kraamafdeling van het Tongerse ziekenhuis was Lian Thijs op 11 februari 2015 de attractie van de dag. “Van overal kwamen verpleegsters naar Lian kijken”, glimlacht mama Mieke Thys (36) uit Riemst. “Hij zag er al uit als een baby van drie maanden. Hij is drie keer gewogen. De vroedvrouw dacht dat de weegschaal stuk was, maar neen dus. Hij woog 5,115 kilo en was 56,5 centimeter groot.” De bevalling verliep volledig natuurlijk, en vlot. “Dit gewicht hadden ze niet voorspeld, wel een baby van een goede vier kilo. Ik was ook maar dertien kilo bijgekomen. Geen idee waarom hij zo zwaar was. Lian is meteen geprikt om te kijken of de suikerwaarden niet te hoog waren. Alles bleek in orde.” Doordat Lian bij de geboorte alle babykleertjes van maat 50 tot 56 al was ontgroeid, heeft de moeder van Mieke een doos kleertjes van maat 62 van zolder gehaald en alles netjes gewassen. De eerste jaren zat Lian nog boven de gemiddelden van Kind en Gezin. Sinds zijn tweede verjaardag verlopen lengte en gewicht volgens de gemiddelden. Lian is intussen zes.

Bij zijn geboorte woog Lian Thijs uit Riemst 5,115 kilo en was hij al 56,5 centimeter groot.  rr

Mama Mieke met haar zoon Lian, intussen al zes jaar.  rr

Thimo uit Riemst 5,550 kilo en 57 cm

“Extra bedjes omdat verpleging aan drieling dacht”

De bolle buik van de frêle Sonja Brenders (37) uit Riemst heeft iedereen doen schrikken. “Zelfs de verpleging ging op zoek naar extra bedjes omdat ze dachten dat ik kwam bevallen van een drieling.” Thimo Hoeven bleek een uit de kluiten gewassen baby van 5,550 kilo. “Doordat hij in mijn buik hevig stampte, had ik regelmatig pijn aan mijn ribben en kwam ik in ademnood.”

Mama Sonja weegt maar 50 kilo en is 1,56 meter groot waardoor haar zwangere buik werkelijk mega was.   rr

Sonja weegt zelf maar 50 kilo en meet 1,56 meter. Doordat de gynaecoloog niet meer kon inschatten hoe groot en hoe zwaar haar baby zou zijn, werd de bevalling ingeleid. Zonder epidurale bracht ze Thimo ter wereld. “Net voor zijn geboorte hing hij vast met zijn schouder. Hierdoor had Thimo een geknelde zenuw maar dit werd met osteopathie verholpen. Hij is intussen bijna tien en nog altijd redelijk groot en struis, maar hij is een schat van een kind. Onze Thimo is een echte knuffelbeer.” Het lichaam van Sonja heeft het zwaar te verduren gehad. “Mijn rechter buikspier was gescheurd, ik kreeg een navelbreuk, bekkeninstabiliteit... ik onderging al twee operaties en heb nog eentje te gaan om de buikstreek zo goed mogelijk te herstellen. Mijn lichaam heeft ervan afgezien, maar ik heb vier gezonde kinderen zoals ik altijd wilde.”

Thimo woog bij de geboorte 5,550 kilogram en hij was al 57 centimeter groot.  rr

Thimo Hoeven uit Riemst is intussen bijna 10 jaar.  rr

Jules uit Lanaken 5,525 kilo en 57,5 cm

“Alle pampers en kleertjes waren te klein”

Bij de geboorte van Jules Potargent was de vroedvrouw even de kluts kwijt. “Mijn man is haar gaan helpen, om hem te wegen en meten. Het is ene kastaar. Nog altijd”, lacht mama Jessica Gerets (33) uit Lanaken.

Jules Potargent woog bij de geboorte 5,525 kilo en hij was al 57,5 centimeter groot.  rr

“We wisten niet dat hij zo zwaar zou zijn. Wel was het duidelijk dat hij een flinke baby zou zijn. De gynaecoloog maande me al eens aan om op mijn eten te letten, maar ik was maar 8 kilo bijgekomen.” Ook de controles van de suikerwaarden van Jules bleken in orde.”Onze voorraad pampers van maatje 1 kon niet meer dienen. Te klein. Die hebben we aan mijn zwangere schoonzus gegeven. We zijn ook meteen nieuwe kleertjes gaan kopen. Mijn babypakjes in maatje 56 waren allemaal te klein. Hij had meteen maat 62 nodig. Intussen is hij vijf jaar en is hij dit extra gewicht ontgroeid. Jessica had al twee zoontjes en de bevalling van de laatste ‘brok’ bleek ook opvallend vlot te gaan. “Ik heb niet eens afgezien”, lacht de mama.

Jules is intussen een fijne kerel van vijf jaar.  rr

Gynaecoloog Loix: “In België is baby van boven vijf kilo al uitzonderlijk”

Gynaecologen kijken bezorgd naar het bericht over de Britse baby van 6,7 kilogram. “Het lijkt niet gezond, maar ik ken de omstandigheden niet”, zegt dokter Stéphanie Loix van het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. “Bij ons is een baby van boven de 5 kilo al uitzonderlijk. Dat zien we maar één of twee keer per jaar.”

In ons land weegt een baby op veertig weken gemiddeld 3,5 kilogram. Dit is een gemiddelde want tal van factoren zorgen voor subtiele verschillen. “Jongetjes zijn doorgaans zwaarder, ook de genetische mix van moeder en vader speelt mee. Nakomende kindjes zijn ook wel eens zwaarder dan de eerstgeborene. Zelfs etniciteit speelt een rol. In Nederland kijkt men niet zo op van een baby van 4,5 kilogram”, zegt Stéphanie Loix. De gynaecoloog zet het gewicht van een baby ook meteen in een context om te kijken of dit al dan niet normaal is. “Soms kan diabetes bij de moeder aan de basis liggen van een té zware baby. Diabetes kan een risico voor de gezondheid van het kindje vormen, vooral voor hart- en vaataandoeningen, overgewicht en diabetes.” Voor moeders die een zware baby moeten baren, is de normale vaginale bevalling niet zonder risico.

De Britse baby Alpha is geboren met een gewicht van 6,7 kilo. rr 

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws