China gaat Taiwanese vrijheidsstrijders ‘blacklisten’

De volgende Chinese maatregel om de onafhankelijkheid van Taiwan te bestrijden raakt bekend. Het land gaat de voorvechters van de Taiwanese onafhankelijkheid, zoals de Taiwanese premier en de minister van Buitenlandse Zaken, ‘blacklisten’. Ze zullen geen toegang meer krijgen tot het Chinese vasteland, Hongkong of Macau (regio’s die onder bestuurlijk gezag van China vallen).

Waarom is dit belangrijk?

Terwijl het Taiwan-China-conflict wordt afgedaan als een strijd om de Chinese identiteit (beide landen beweren dat zij de echte Chinese staat zijn), valt niet te ontzien dat ook de impact van Taiwan op de chipindustrie (en dus de hele wereld) hier een rol in speelt.

De ‘blacklisting’ is de zoveelste pestmaatregel aan het adres van de Taiwanezen. Hiermee wil de Chinese overheid haar dominantie tonen over het Taiwanese eiland, wat ze nog steeds als een onderdeel van China beschouwt. Op de lijst staan onder meer de Taiwanese premier Su Tseng-chang, de minister van Buitenlandse zaken Joseph Wu, en parlementsvoorzitter You Si-kun. Naast toegang tot China zullen de voorvechters van de onafhankelijkheid ook niet mogen samenwerken met mensen of bedrijven in China.

Lange geschiedenis

Al sinds de oprichting van de Communistische Volksrepubliek China laait het debat op welk land de legitieme regering van China heeft: Taiwan (officieel de Republiek China) of toch de Volksrepubliek China. Taiwan strijdt hierin mee om haar eigen complexe geopolitieke status in stand te houden en niet te plooien voor China, dat het eiland maar al te graag wil inlijven. De laatste jaren neigt het land zelfs meer en meer naar een volledige onafhankelijkheid. Peking doet er ondertussen alles aan om die onafhankelijkheid tegen te houden, en ziet het als een heilige missie om de overblijfselen van de Republiek China te vernietigen en haar bevolking te bevrijden.

Tijdens de coronapandemie laaide het debat verder op, toen Taiwan erkenning kreeg voor haar aanpak van de pandemie. Ook inzake de wereldeconomie wordt Taiwan al een belangrijke bondgenoot van de westerse samenleving gezien: het land heeft een enorme productie aan computerchips, welke essentieel zijn voor zowat elke sector van het economisch systeem. Ook de strategische ligging, zo’n 200 kilometer voor de Chinese kust, biedt voordelen aan de Westerse machten.

Grimmigere sfeer

De sfeer boven het Taiwanese eiland worden met de dag grimmiger. Vorige maand kon de Taiwanese bevolking een waar machtsvertoon van China bezichtigen, toen het land meer dan 100 gevechtsvliegtuigen over en langs het eiland stuurde. Ook propaganda-tekeningen van een Chinese aanval op Taiwan, de belegering van het Taiwanese presidentieel paleis en de berechting van president Tsai Ing-wen zijn ondertussen niets nieuws meer.

De Nederlandse NOS-correspondent Sjoerd den Daas merkt op dat de nieuwe ‘blacklist’-regel niet veel effect zal hebben op de betrokken politici, maar eerder als waarschuwing moet dienen: “China probeert het net rond Taiwan te sluiten en de druk op het eiland op te voeren, zeker nu Taiwan internationaal steeds meer steun geniet. Dit kan zeker niet losgezien worden van het recente bezoek van Joseph Wu, de minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan, aan Europa. Vraag is of dit echt iets uithaalt. Ik denk dat je het vooral ook moet zien als een waarschuwing aan Taiwanese burgers en bedrijven, om zich verre te houden van alles wat riekt naar onafhankelijkheid”, aldus Sjoerd den Daas.

Meer