600 Gentenaars op straat tegen ‘verkrachtingscultuur’ in het uitgaansleven

De manifestanten kaarten ‘de verkrachtingscultuur’ in het Gentse nachtleven aan. ©  carlo coppejans

In Gent zijn een 600-tal aanwezigen geteld op een betoging tegen seksuele agressie, na twee mogelijke gevallen van verkrachting. ‘Geen alleenstaande feiten.’

dvf, edm

De manifestatie trok zondagavond van de Vrijdagsmarkt naar het stadhuis om een open brief af te geven aan het stadsbestuur. Waarnemend burgemeester Filip Watteeuw was er om de brief in ontvangst te nemen. Daarin wordt aandacht gevraagd voor slachtoffers van seksueel misbruik na twee mogelijke gevallen van verkrachting, die beide onderzocht worden door het parket van Oost-Vlaanderen.

Een eerste zaak dateert van eind oktober, toen een meerderjarige vrouw mogelijk een verdovende substantie in haar drankje kreeg en in een park werd verkracht. Zaterdagochtend werd de Gentse politie opnieuw geconfronteerd met een mogelijke aanranding in de toiletten in een café in de uitgaansbuurt Overpoort.

‘Geen alleenstaande feiten’, schrijft Meldet, een organisatie die grensoverschrijdende incidenten in kaart brengt. ‘In nog geen jaar tijd werden in Gent al zeshonderd meldingen gemaakt bij ons. Dat toont dat het probleem groot is. Ook elders krijgen we meldingen, maar de meeste komen uit Gent, omdat we een Gentse organisatie zijn’, zegt Lise Goossens van Meldet.

De uitbaters van de Overpoort scharen zich achter de open brief van de organisatie Meldet. Ze willen samenwerken tegen wat ze omschrijven als ‘de verkrachtingscultuur’, waarin grensoverschrijdend gedrag genormaliseerd wordt. Ze pleiten ervoor dat café-uitbaters sneller worden aangesproken indien zich incidenten voordoen, zodat ze snel kunnen ingrijpen en steun bieden.

Schepen Filip Watteeuw nam de brief in ontvangst. ©  carlo coppejans

 ©  carlo coppejans

Meldet werd in het leven geroepen door het Gentse café Blond, dat recent zelf in het nieuws kwam omdat het cismannen de toegang zou ontzeggen in een poging een veilige plek te creëren voor queer people én vrouwen. De organisatie verleent ook juridische bijstand en merkt dat meldingen bij autoriteiten niet altijd van een leien dakje lopen. ‘Wanneer een melding niet serieus genomen wordt, legt dat er nog een trauma bovenop.’

De hele cultuur moet daarom aangepakt worden. ‘Bij de politie moet extra geïnvesteerd worden. Nu zijn ze onderbemand om zedenzaken aan te pakken met voldoende psychologische bijstand’, zegt Goossens. In afwachting van die hervormingen wil Meldet een rol spelen om te sensibiliseren: zowel bij de cafébazen, de buitenwippers als bij de klanten. Daarvoor vragen ze in de brief ook middelen aan het stadsbestuur.

Ook in Brussel werd vorige maand een aantal keer betoogd voor een veiliger uitgaansleven, na een reeks vermoedelijke verkrachtingen in de Brusselse studentenbuurt. Burgemeester van Elsene, Christos Doulkeridis (Ecolo), beloofde dat zijn gemeente de strijd tegen seksueel geweld zou op­voeren.