De manifestanten droegen foto's van premier Abiy Ahmed en willen niet weten van een bestand.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Tienduizenden Ethiopiërs betogen in Addis Abeba als steun aan premier Abiy Ahmed

In Ethiopië hebben tienduizenden mensen betoogd tegen de oprukkende milities uit de deelstaat Tigray, maar ook tegen de Verenigde Staten. De manifestatie was georganiseerd door de regering die recent in het nauw is gedreven door de opmars van verschillende gewapende groepen.

Tot de manifestatie was opgeroepen door de regering om het moreel bij de eigen achterban op te krikken. Veel betogers wapperden met de nationale vlag van Ethiopië en droegen slogans met steun voor premier Abiy Ahmed.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Er waren opvallend veel slogans tegen de Verenigde Staten. Aanleiding is de beslissing van Washington gisteren om niet-essentieel personeel uit de ambassade weg te halen en ook de uitval van VS-president Joe Biden die de Ethiopische regering beschuldigde van "grove schendingen van de mensenrechten". 

Ook de oproep van de Verenigde Staten, de Verenigde Naties, de Afrikaanse Unie en Kenia en Oeganda tot een staakt-het-vuren konden rekenen op afkeuring door de betogers. Er was wel een incident toen de populaire zanger Tariku Gankisi opriep tot eenheid en vrede in het land. Zijn microfoon werd afgesneden en er klonk boe-geroep. 

De regering van premier Abiy Ahmed wil niet weten van een bestand. Ze heeft de noodtoestand uitgeroepen en een algemene mobilisatie afgekondigd. Een jaar geleden is het leger de opstandige deelstaat Tigray binnengevallen, maar de krijgskansen zijn gekeerd en het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF) heeft het leger verjaagd en is nu zelf in de andere deelstaten Amhara en Afar opgerukt. De troepen van het TPLF zouden nu op 325 kilometer van Addis Abeba staan en zouden samenwerken met strijders van andere etnische oppositiegroepen.

In Rome heeft paus Franciscus vandaag opgeroepen tot een dialoog om de vrede terug te brengen in Ethiopië. Een meerderheid van de Ethiopiërs is christen, maar de meesten behoren wel tot de zelfstandige Ethiopisch-orthodoxe kerk die het gezag van de paus niet erkent. 

Ethiopië was in de 4e eeuw een van de eerste landen die het christendom uitriep tot staatsgodsdienst en die is altijd de belangrijkste religie gebleven. Omdat Ethiopië nooit gekoloniseerd is geweest, heeft het zijn aparte vorm van christendom met veel joodse invloeden kunnen behouden. Een derde van de Ethiopiërs is moslim, de rest zijn joden of animisten.

Meest gelezen