Eerste gemeenten schrappen evenementen, cultuursector vreest voor sneeuwbaleffect: “Toch niet weer?”

Katrien Vermeire. ©  Foto Kurt

Volgt er na de golf aan besmettingen ook een golf aan annulaties? Verschillende burgemeesters hebben al beslist om activiteiten op hun grondgebied te schrappen, anderen overwegen om dat voorbeeld te volgen. De hele cultuur- en evenementensector vreest voor slecht nieuws. “Toch niet weer? Ik hou mijn hart vast voor de week die komt.”

Koen Baumers, Arne Franck en Thijs Pattyn

De intensieve zorg in het plaatselijke ziekenhuis ligt vol, en dus zet burgemeester Piet De Groote van Knokke-Heist tot 30 november een rem op het openbare leven. Of het nu gaat om sport of cultuur: voor iedereen vanaf 13 jaar worden alle binnenactiviteiten in de gemeente afgelast. Het gemeentebestuur roept de inwoners ook op om privé-initiatieven uit te stellen.

En hij is niet alleen. Ook Joris Hindryckx (CD&V), de burgemeester van het West-Vlaamse Houthulst, richtte zich dit weekend met een videoboodschap tot zijn inwoners. Hij besliste de evenementen die de gemeente zelf organiseert, te annuleren. “Het voelt een beetje als een nederlaag”, zegt Hindryckx. “Heel spijtig, want we hadden die beschouwd als een soort bevrijdingsfeest.”

 ©  BELGA

Dichtgeknepen billen

De mensen in de cultuursector kijken het met lede ogen aan. “Oh nee, niet weer: dat is het gevoel”, zegt initiatiefnemer Katrien Vermeire van Sound of Silence, de campagne om de sector te steunen. “Al voor de derde keer in twee jaar tijd voelen we onze agenda’s stilletjes leeglopen. Moeten wij weer het kind van de rekening zijn?”

Ook zonder opgelegde annulaties was de start van de vierde golf al voelbaar. “We werken met dichtgeknepen billen, want we merken dat mensen aarzelen om nog tickets te kopen”, zegt Vermeire. “Maar dat is nergens voor nodig. Blijf gewoon komen, blijf ons ondersteunen. Zelfs vóór de vaccinatie hadden we al protocollen om alles veilig te organiseren. Maar het helpt natuurlijk niet als burgemeesters het heft in eigen handen nemen. Dat zal wel met goede bedoelingen zijn, maar het heeft misschien een cascade-effect. Ik hou mijn hart vast voor de week die komt.”

Stijgende cijfers

Met gemiddeld 7.200 besmettingen en 170 ziekenhuisopnames per dag zitten de coronacijfers nog steeds in stijgende lijn. Deze week zal duidelijk worden of de derde prik in woonzorgcentra en de invoering van mondmaskers en de coronapas iets van effect hebben, en of de herfstvakantie de besmettingen bij kinderen deed afnemen.

LEES OOK. Besmettingen in rusthuizen blijven stijgen, maar derde prik moet komende week voor ‘knik’ in de cijfers zorgen

Heel wat burgemeesters kijken aandachtig naar hoe het evolueert. “Er zijn indicaties dat het noodzakelijk zal zijn ook in onze stad bijkomende maatregelen te nemen”, zegt Hans Bonte (Vilvoorde, Vooruit), die nog wacht op de betrouwbaardere cijfers van dinsdag. Ook Bart Tommelein (Oostende, Open VLD) roept dinsdag voor het eerst sinds de versoepelingen opnieuw zijn veiligheidscel bijeen. “De eerste opdracht is ervoor te zorgen dat de bestaande maatregelen voldoende worden nageleefd.”

Lichtfestival

In Gent staat dit weekend het Lichtfestival gepland – de vorige editie trok meer dan 800.000 bezoekers. Het mondmasker is er verplicht, er wordt gevraagd om afstand te houden en bij grote drukte op een bepaalde plaats schakelt het kunstwerk uit. “Natuurlijk hopen we dat het gewoon doorgaat, maar we monitoren voortdurend en nemen de nodige maatregelen als de situatie wijzigt”, zegt Filip Watteeuw (Groen) van het Gentse stadsbestuur.

LEES OOK. Snel een coronatest nodig? Zonder dokter gaat u zo te werk (en meestal kan het zelfs gratis)

“We sluiten niet uit dat ook elders evenementen worden afgelast”, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten. “Het is niet meer dan normaal dat een burgemeester maatregelen neemt om de veiligheid en gezondheid in de gemeente te waarborgen.”

Maar Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vraagt de burgemeesters niet mee te gaan in een opbod. “Elke gemeente moet zijn eigen lokale situatie bekijken en vermijden om drastische beslissingen te nemen, noch in de ene, noch in de andere richting.” Op bovenlokaal niveau is “een nieuwe lockdown nu absoluut niet aan de orde”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer