Babylijkje in Willebroekse vijver kende in 1964 droef Kempens precedent: “Onwaardige moeder dumpt baby in Albertkanaal”

Grobbendonk -

Reporter Stefan Laenen duikt regelmatig in ons krantenarchief en brengt vergeten verhalen boven water. Vandaag is dat de zaak van een pasgeboren baby die in de zomer van ‘64 in het kanaal werd geworpen. Een droef dossier dat pijnlijke gelijkenissen vertoont met de actualiteit in Willebroek.

Stefan Laenen

Een wandelaarster ontdekte afgelopen weekend in een vijver in Willebroek het lijkje van een pasgeboren baby. Achter dergelijk droef verhaal schuilt vaak een schrijnend motief. Dat is niet anders zes decennia geleden in het vredige Grobbendonk.

LEES OOK:

Op dinsdagavond 6 juli 1964 merkt een schipper op het wateroppervlak van het Albertkanaal een kleine drijvende massa op. Hij vaart dichterbij en stelt tot zijn ontsteltenis vast dat het een lijkje van een pasgeboren kind is. Het naakte lichaampje drijft vlak tegen de kant, een kleine kilometer achter de brug van Grobbendonk in de richting van Viersel.

Een stuk van het artikel over de gevonden baby in Grobbendonk zoals het verscheen in Gazet Van Antwerpen in 1964 

Prop in keel

Daags nadien verschijnt een kort artikeltje in Gazet van Antwerpen, amper enkele lijnen, met als titel: ‘Lijkje van pasgeboren kindje uit Albertkanaal te Grobbendonk opgehaald’. En ondertitel: ‘Vermoedelijk er levend ingeworpen’. De rijkswacht van Vorselaar buigt zich over de zaak, maar heeft amper aanwijzingen.

Wetsdokter Proost bespeurt uitwendig geen enkel spoor van geweldpleging. De dokter veronderstelt wel dat het de baby levend in het water is gegooid. Het stoffelijk overschot wordt overgebracht naar een Antwerps labo voor een grondige autopsie. Twee dagen later ontdekt de lijkschouwer in het keeltje een prop. De journalist van destijds trekt meteen een conclusie: “Het is duidelijk dat een onwaardige moeder of haar medeplichtige het kind meteen na de geboorte het zwijgen heeft willen opleggen. Door de prop is het kind namelijk gestikt.”

Speurders vragen zich af of het kind ter wereld kwam in de nabijheid van de plek waar het in het water is gegooid? Als dat niet het geval is, moet iemand het kindje per auto, brommer of fiets tot daar hebben gebracht. Vermoedelijk is er dan naast de moeder nog een medeplichtige in het spel. Komt de moordenaar uit Grobbendonk of Viersel of uit de ruimere omgeving? De politie doet een oproep tot getuigen via de krant. Er komen helaas amper reacties. Voor zover ik kon nagaan, is deze brutale kindermoord nooit opgelost. Net zoals de baby in kwestie lijkt de zaak een stille en vooral eenzame dood te zijn gestorven.

Julie Van Espen

Het water en de oever van het kanaal lijken helaas een aantrekkingskracht te hebben op mensen met slechte bedoelingen. Het aantal geweldplegingen rond het Albertkanaal is de laatste decennia niet bij te houden. De moord op Julie Van Espen twee jaar geleden is één van de meest actuele voorvallen in een lange rij van misdrijven langs het Albertkanaal.

De zaak Van Espen belandt binnenkort voor assisen. Het dossier van de verdronken baby is helaas nooit opgelost. Het is alsof het kind een tweede keer het zwijgen wordt opgelegd. Heb je herinneringen aan dit dossier, of extra informatie? Twijfel niet en contacteer de dichtstbijzijnde politiepost of onze redactie via gvaregiokempen@gazetvanantwerpen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER