Themabeeld ©  BELGA

Nieuwe regels van kracht: mondmaskers in vijfde en zesde leerjaar, reizen naar VS mag weer

Met de herfstvakantie in de achteruitkijkspiegel, worden een aantal nieuwe regels van kracht. Zo moeten leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar opnieuw een mondmasker dragen, en wordt de teststrategie in het basisonderwijs aangepast. Ook reizen naar de Verenigde Staten mag weer.

jvh
Bron: VRT NWS

Weer mondmasker op school

Leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar in Vlaamse scholen moeten voortaan weer een mondmasker dragen in de klas. Die verplichting vervalt wel als er genoeg afstand gehouden kan worden, en als er voldoende ventilatie is. Ook op de speelplaats hoeft het mondmasker niet, behalve als er nauwe fysieke contacten zijn. In het buitengewoon onderwijs geldt de verplichting enkel voor leerlingen voor wie dat mogelijk is.

Testen en quarantaine

De teststrategie in het basisonderwijs wordt dan weer versoepeld: bij een besmetting in hun klas moeten kinderen jonger dan 12 zich alleen nog laten testen als ze symptomen hebben. Ook de quarantainestrategie wordt aangepast: een hele klas moet pas in quarantaine als er minstens 4 besmettingen worden vastgesteld in één week tijd.

Reizen naar Verenigde Staten

Ook reizen naar de Verenigde Staten mag vanaf maandag weer. De VS hadden in maart 2020 strikte reisbeperkingen opgelegd, maar die komen op 8 november ten einde. Reizigers moeten wel voldoen aan strikte voorwaarden, die terug te vinden zijn op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.

Contact tracing

Er gelden vanaf vandaag ook nieuwe regels voor contact tracing: luchtvaartmaatschappijen zijn voortaan verplicht om in bepaalde gevallen informatie van internationale passagiers te verzamelen, om in het geval van blootstelling aan Covid-19 contact op te kunnen nemen met die reizigers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer