©  via REUTERS

Staatssecretaris Mahdi scherp voor “misdadig spel” Loekasjenko aan grens Polen-Wit-Rusland

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) speelt de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko een “misdadig spel” aan de grens met Polen. Het regime in Minsk stuurt al langer migranten de grens over om de Europese Unie onder druk te zetten, maar die mensen worden steevast teruggestuurd, waardoor velen vast zijn komen te zitten op de grens. Maandag lijkt de situatie in het grensgebied te escaleren. Mahdi noemt de migranten “pionnen op een schaakbord die nu verhongeren in Wit-Russische bossen”.

evdg
Bron: BELGA

Op beelden is maandag te zien hoe honderden mensen vanuit Wit-Rusland Polen zouden proberen binnen te raken. De Poolse regering heeft gereageerd door massaal veel troepen ter plaatse te sturen. De beelden die online circuleren, zijn volgens het Franse persagentschap AFP afkomstig uit het Wit-Russische dorp Bruzgi, op slechts 1,2 kilometer van de Poolse grens. Volgens de Poolse autoriteiten zouden de migranten vooruitgeduwd worden door Wit-Russische eenheden.

“Dat de Wit-Russische leider Loekasjenko migranten als pionnen op een schaakbord inzet is misdadig. Die mensen zitten nu te verhongeren in de Wit-Russische bossen”, reageert Belgisch staatssecretaris Sammy Mahdi maandagavond. De Europese Unie beschuldigt de Wit-Russische president er al langer van migranten en vluchtelingen bewust naar de EU te sturen als vergelding voor de sancties tegen zijn land.

 ©  AP

In een verklaring roept Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de EU-lidstaten op om eindelijk de sancties goed te keuren die voorbereid zijn tegen de verantwoordelijken van wat een hybride aanval op de EU genoemd wordt. Ze beschuldigt Minsk van een “cynische instrumentalisering van migranten” en pleegde maandag al overleg met de Poolse eerste minister Mateusz Morawiecki en zijn collega’s uit Litouwen en Letland, de twee andere EU-landen die een grens met Wit-Rusland delen.

Mahdi drukt zijn steun aan Polen uit en zegt dat de EU zal reageren door de buitengrenzen nog meer te versterken. “We moeten dergelijke degoutante praktijken meteen een halt toeroepen.”

Op de Europese top van 22 oktober bespraken de staatshoofden en regeringsleiders de situatie. Er werd toen niet ingegaan op de vraag van twaalf lidstaten - waaronder Polen, Letland en Litouwen - om de bouw van fysieke barrières die irreguliere migratie moeten tegenhouden, zoals hekkens en prikkeldraad, met EU-geld te financieren.

 ©  AP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer