© Belga

De Wever haalt zwaar uit naar premier De Croo: “Eén van de minst betrouwbare mensen die ik ooit ben tegengekomen in de Wetstraat”

In een interview met weekblad Humo haalt N-VA-voorzitter Bart De Wever bijzonder zwaar uit naar premier Alexander De Croo (Open VLD), die hij “één van de minst betrouwbare mensen die ik ooit ben tegengekomen in de Wetstraat” noemt.

jvh
Bron: Humo

Het mag geen verrassing zijn: De Wever toont zich in het interview allerminst een fan van de Vivaldi-regering. “Die regering is een schietkraam: ze heeft geen regeerakkoord, geen ideologische samenhang en een begrotingstekort van 20 miljard euro. Is er dan eigenlijk wel een regering bézig? Het verschil met de Vlaamse regering (waar N-VA wel deel van uitmaakt, red.) is enorm: de middenklasse wordt gespaard en de route naar een begrotingsevenwicht ligt klaar”, klinkt het. “Wij zitten dus niet bepaald zonder argumenten. Maar corona duwt alles weer naar de achtergrond.”

Jan Jambon werd dan weer de verliezer genoemd van het laatste Overlegcomité, omdat hij als laatste de bocht maakte over de invoering van het Covid Safe Ticket. “De Vlaamse regering heeft helaas geen crisisbevoegdheden, de federale regering is baas”, aldus De Wever.

“In dat Overlegcomité staat Jan vaak alleen. Elke keer moet hij buitenkomen met iets waarvan hij aan de ingang heeft gezegd dat we dat niet willen. Zo verhakkelen ze hem tot Slappe Jan. Maar hij moet boksen met de handen op de rug!”

Verkiezingen van 2024

En dus hoopt De Wever in 2024 een deal te kunnen sluiten met de PS, om België in een confederale plooi te leggen. “De Vlaamse kiezer heeft de sleutel in handen”, antwoordt De Wever op de vraag of hij echt gelooft in dat scenario.

“Als Vlaams Belang de grote winnaar wordt, gaan we naar Vivaldi II, met nóg minder Vlamingen erin. Maar als wij opnieuw de grootste worden, en de traditionele partijen halen samen maar een derde van de stemmen, kunnen we naar Franstalig België stappen en zeggen dat het game over is.”

Voorakkoord gebroken

Al zal De Wever dan wel bondgenoten nodig hebben, en zijn relatie met Open VLD is niet bepaald optimaal te noemen. “Nee, ik heb gezegd dat ik hun leiderschap niet meer vertrouw. Alexander De Croo is één van de minst betrouwbare mensen die ik ooit ben tegengekomen in de Wetstraat. Dat is hard, maar ik kan dat met veel feiten onderpinnen. Als partijvoorzitter verbrak hij ooit een voorakkoord met ons alsof het niets was. En in 2020 heeft hij me een half jaar voor niks laten draven. Die man liegt in je gezicht, daar kan ik geen zaken mee doen. Maar als we de uitslag halen waar ik op hoop, zal ik bondgenoten vinden, omdat iedereen dan beseft dat het zo niet meer verder kan.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER