Hoge Gezondheidsraad beveelt extra prik aan voor wie Janssen-vaccin kreeg

 ©  AFP

De Hoge Gezondheidsraad beveelt een extra dosis aan voor degenen die het coronavaccin van Janssen kregen. Dat is bevestigd aan De Standaard.

kma, dds

Het zou gaan om 363.000 Belgen die volgens het advies van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) een boosterprik moeten krijgen. Dat zou dan met een mRNA-vaccin van Pfizer of Moderna gebeuren.

De HGR formuleert geen advies voor een derde prik bij mensen die het AstraZeneca-vaccin kregen. Er zouden op dit ogenblik nog onvoldoende argumenten zijn om aan te nemen dat dat vaccin te weinig bescherming biedt tegen ernstige ziekte. De ministers van Volksgezondheid kunnen dit morgen nog bespreken op de interministeriële conferentie.

In Duitsland en de Verenigde Staten krijgt iedereen die ingeënt werd met het Janssen-vaccin al na vier weken een extra dosis. Uit verschillende studies blijkt immers dat de bescherming met Janssen ondermaats is.

Veel andere landen schuiven mondjesmaat op naar een derde prik voor iedereen, door eerst opfrissingsprikken aan te bieden voor wie er de grootste baat bij heeft. Dat is ook in België zo. Na de mensen met een zwak immuunsysteem, de ouderen (65+) en het zorgpersoneel moeten de ministers van Volksgezondheid woensdag dus beslissen om de mensen die één prik kregen, ook een extra prik aan te bieden.

‘Klaar voor algemene herhalingsdosis’

Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce Vaccinatie, houdt zelfs al rekening met een grootschalige nieuwe campagne. ‘Het is zo goed als zeker dat we in 2022 de algemene bevolking een herhalingsdosis zullen geven. We moeten goed bekijken wanneer we dat het best doen.’

Dankzij het Europese aankoopprogramma beschikt België over voldoende vaccins. Daardoor kunnen we, zelfs met de algemene derde prik in het achterhoofd, binnenkort de eerste ladingen Pfizer en Moderna doneren aan armere landen. ‘Toch blijft dat een moeilijk ethisch dilemma’, zegt Johan Neyts, viroloog verbonden aan de KU Leuven. ‘Moeten we gezonde 25-jarigen een derde prik geven, terwijl er elders te weinig vaccins zijn om eerste prikken te zetten?’