Het was niet de eerste keer dat Trendy Foods slachtoffer werd van een diefstal. In juni werd een trucker van het bedrijf een tijdlang gegijzeld en beroofd van zijn lading sigaretten. © Joris Herregods

Kerel steelt voor 265.000 euro aan sigaretten: 30 maanden effectieve celstraf

Bornem -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft een man, die betrokken was bij een inbraak in Bornem en voor 265.000 euro aan sigaretten had gestolen, bij verstek veroordeeld tot dertig maanden effectieve celstraf. Een deel van de buit kon worden gerecupereerd, maar de dader moet wel nog bijna 100.000 euro schadevergoeding betalen.

Theo Derkinderen

De feiten speelden zich drie jaar geleden af bij Trendy Foods, een groothandel in onder meer sigaretten, op de Pedro Colomalaan in Bornem. Hoewel de daders met drie waren, stond er maar één man terecht: Iljber M. Hij was de enige die het gerecht voor de feiten kon oppakken.

“Het ging om een inbraak die door professionals was uitgevoerd. Eerst knipten ze de omheining rond het bedrijf door en nadien klauterden ze via containers naar boven om het alarm onklaar te maken. Ook de bewakingscamera’s werden uitgeschakeld”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “Eenmaal in het bedrijf konden ze acht palletten met sigaretten stelen. Maar er verdwenen ook postzegels, kaartjes van De Lijn en gsm-kaarten. Alles samen goed voor een buit met een waarde van ruim 265.000 euro.”

De dieven laadden alles in een bestelwagen die aan het bedrijf stond en gingen met dat voertuig aan de haal. De gestolen Mercedes Sprinter kon vrij snel worden getraceerd en op beelden van ANPR-camera’s was te zien dat de bestelwagen vergezeld werd door twee auto’s. Uiteindelijk leidde het spoor naar een loods in Wommelgem.

Huurwagen

Eén van de auto’s bleek gehuurd te zijn en zo kwam Iljber M. in het vizier van de speurders. De politie pakte de man op, maar hij ontkende dat hij iets met de inbraak bij Trendy Foods te maken had. “Hij verklaarde dat hij bijna nooit in België was en zich voornamelijk bezighield met de verkoop van auto’s in Montenegro en Albanië. Maar uit het onderzoek bleek duidelijk dat meneer M. op het moment van de inbraak wel degelijk in ons land was en dat hij effectief bij de inbraak betrokken was.”

De beklaagde liet verstek gaan voor zijn proces. De rechtbank veroordeelde hem uiteindelijk tot 30 maanden effectief en een boete van 1.600 euro. Een deel van de buit kon bij een huiszoeking in Wommelgem worden gerecupereerd, maar M. moet wel nog bijna 100.000 euro terugbetalen.

Gegijzeld

Het was niet de eerste keer dat dieven toesloegen bij Trendy Foods. In juni van dit jaar werd een chauffeur van het bedrijf een tijdje gegijzeld en moest hij onder bedreiging van een vuurwapen met zijn vrachtwagen naar een afgelegen dreefje in Hingene rijden. Daar werd voor bijna 200.000 euro aan sigaretten overgeladen in een andere vrachtwagen. De dieven sloten de gegijzelde trucker nadien op in de laadruimte. Die daders zijn nog niet gevat. tdk

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen