Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsPandemiewet

Coronamaatregelen kunnen dan toch goedgekeurd worden door parlement, oppositie kan pandemiewet niet tegenhouden

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. De oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA vroegen maandag een tweede lezing van het koninklijk besluit over de noodsituatie.Beeld Photo News

De goedkeuring van de pandemiewet en de nieuwe coronamaatregelen in het federaal parlement kan dan toch doorgaan. Een manoeuvre van de oppositie om de goedkeuring te vertragen is mislukt.

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA deden maandagavond de regeringspartijen flink schrikken. De oppositie vroeg een tweede lezing van het koninklijk besluit waarmee de pandemiewet en de nieuwe coronamaatregelen geactiveerd worden. Bij zo’n tweede lezing buigt het parlement zich opnieuw over de tekst, waardoor de goedkeuring vertraging zou oplopen.

De gevolgen waren immens. De pandemiewet – en de bijhorende afkondiging van de epidemische noodsituatie – moet immers binnen de twee weken door het parlement goedgekeurd worden. Gebeurt dat niet, dan vervalt de pandemiewet automatisch. Door een tweede lezing zou die termijn niet meer gehaald kunnen worden. Meteen zouden ook de federale coronamaatregelen geen juridische basis meer gehad hebben.

Maar zo ver komt het dan toch niet. De juridische diensten van de Kamer van Volksvertegenwoordigers hadden tegen dinsdagochtend een advies klaar waaruit bleek dat zo’n tweede lezing in dit geval niet mogelijk was. Het manoeuvre van de oppositie kon dus niet doorgaan.

De oppositie probeerde dinsdag nog het juridisch advies te betwisten, maar ving uiteindelijk bot. In de commissie Binnenlandse Zaken werd meerderheid tegen minderheid beslist om het advies toch te volgen. Tot grote woede van N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover, die vond dat het recht van de oppositie beknot werd. “Dit is een parlement onwaardig,” klonk het.

Wellicht wordt de activering van de pandemiewet en de epidemische noodsituatie woensdag finaal goedgekeurd in de Kamer.