Onderwijsministers vragen prioriteit derde prik voor personeel basisscholen

 ©  Stefan Puchner/dpa

De drie onderwijsministers vragen de Hoge Gezondheidsraad in een officiële brief om het onderwijspersoneel, in kleuter- en lagere scholen, prioriteit te geven bij de boosterprik van de coronavaccins.

Bron: BELGA

De Hoge Gezondheidsraad adviseerde dinsdag een extra prik voor wie Johnson & Johnson kreeg. Voor de andere vaccins is er nog geen officieel advies voor de brede bevolking. Voor ouderen, mensen met onderliggende aandoeningen en zorgpersoneel is wel al beslist dat iedereen een boosterdosis krijgt.

LEES OOK. Zo goed als zeker extra prik voor wie Johnson & Johnson-vaccin kreeg, maar timing zou wel eens voor (reis)problemen kunnen zorgen (+)

Ben Weyts en de twee andere onderwijsministers vragen de raad om meteen daarna het onderwijspersoneel in het basisonderwijs aan de beurt te laten komen, omdat zij een verhoogd risico lopen. Zo kan in het kleuteronderwijs vaak geen afstand worden gehouden. In Vlaanderen gaat het om zo’n 80.000 personeelsleden.

“Wij nemen akte van uw advies dat een algemene uitrol van het boostervaccin momenteel nog niet aan de orde is, maar vragen u uitdrukkelijk om een boostervaccin voor het onderwijspersoneel in het basisonderwijs te overwegen”, schrijven de ministers. “Wij benadrukken de uitzonderlijke werksituatie van deze personeelsleden, die dagelijks intensief contact hebben met jongeren die nog niet gevaccineerd zijn omdat vaccins voor deze leeftijdscategorie nog niet zijn gevalideerd. Daarmee onderscheiden zij zich van bijvoorbeeld de niet-medische contactberoepen, wiens cliënteel intussen wél grotendeels is gevaccineerd.”

De ministers vragen aandacht voor het feit dat de leerkrachten momenteel hard nodig zijn om de opgelopen leerachterstand in te halen. Als ze nu zouden uitvallen, zouden de kinderen de rekening betalen. “De recente ervaringen uit deze coronacrisis leren ons dat de meest kwetsbare kinderen daarin vaak het hardst worden getroffen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen