Politie onderzoekt brand aan gsm-mast: “Aan communicatiemast vlakbij brandbom aangetroffen”

Door de brand is de gsm-mast helemaal zwartgeblakerd. © mvl

Ternat -

De brand die woensdagochtend een gsm-mast aan het recyclagepark van Ternat zwaar beschadigde, werd opzettelijk aangestoken. Een poging om ook een tweede mast met een soort brandbom met ontstekingsmechanisme in vuur en vlam te zetten, mislukte.

 Politie, brandweer en ontmijningsdienst DOVO waren woensdag urenlang in de weer in de buurt van het recyclagepark en de gemeentelijke werkliedenloods langs de Assesteenweg in Ternat. Daar veroorzaakte een brand vanochtend vroeg behoorlijk veel schade aan een gsm-mast. In eerste instantie werd gedacht aan een poging tot koperdiefstal die kortsluiting veroorzaakte, maar al snel leek er meer aan de hand want ook aan een andere mast op de site bleek geknoeid te zijn.

“Aan die mast, die gebruikt zou worden voor het Astrid communicatienetwerk voor hulpdiensten, werd een soort brandbom met ontstekingsmechanisme aangetroffen. Het springtuig is niet afgegaan. DOVO is ter plaatse om het projectiel te ontmantelen. Of dezelfde soort brandbom gebruikt is om de gsm-mast te beschadigingen is onduidelijk”, liet Michel Vanderhasselt (CD&V Volks) in de loop van woensdagvoormiddag weten.

Het parket Halle-Vilvoorde stuurde een deskundige ter plaatse om de feiten te onderzoeken. De expert bevestigde de brandstichting in de loop van de namiddag. “De branddeskundige heeft vastgesteld dat er brandversnellers gebruikt zijn, het gaat dus wel degelijk om opzettelijke brandstichting”, laat de parketwoordvoerder weten. “Even verder heeft men aan een andere mast eveneens een aanmaakblokje gevonden en een soort ontstekingsmechanisme dat DOVO manueel heeft kunnen ontmantelen.”

Wie er achter de brandstichting en poging tot brandstichting zit, is voorlopig niet duidelijk. Op camerabeelden zijn rond 5 uur ’s ochtends wel twee personen te zien op het terrein. Zij zouden de site hebben betreden door een gat in een omheining vlakbij een van de masten te knippen.  JVI

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen