Lara neemt haar eerste Pieter Pot-bestelling in ontvangst. © Joris Herregods

Verpakkingsvrije online supermarkt Pieter Pot levert nu ook in Dijlestad aan huis

Mechelen -

Voortaan kunnen ook Mechelaars hun inkopen doen bij Pieter Pot. De verpakkingsvrije online supermarkt is al enkele jaren succesvol in Nederland en steekt nu de grens over. Bij Pieter Pot worden alle producten aan huis geleverd in glazen potten of in herbruikbare verpakkingen. “Dat is veel beter voor het milieu”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Pieter Pot werd zo’n twee jaar geleden opgericht in Rotterdam. Sindsdien groeide de online verpakkingsvrije supermarkt als kool. Al snel leverde het bedrijf in heel Nederland aan huis en sinds een tweetal weken zijn ze ook actief in Vlaanderen en Brussel. Woensdag kregen de eerste Mechelse klanten hun bestelling geleverd. “De Belgen zaten echt op ons concept te wachten, want er stonden meer dan 5.000 mensen op de wachtlijst”, zegt Puck Schaaphok van Pieter Pot.

Bij Pieter Pot worden alle wegwerpverpakkingen geweerd. “We verkopen vooral producten die langer houdbaar zijn”, zegt Schaaphok. “Een groot deel daarvan kunnen we bezorgen in glazen flessen of potten. Net zoals de melkboer dat vroeger deed. Voor de producten waarbij dat niet mogelijk is kiezen we altijd voor zo duurzaam mogelijke verpakkingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan shampoobars die verpakt worden in gerecycleerd karton.”

Puck Schaaphok van Pieter Pot. © Joris Herregods

Drie dagen per week worden de boodschappen aan huis geleverd. “Voor de potten werken we met een statiegeldsysteem”, klinkt het. “De bezorger neemt de lege potten gewoon weer mee wanneer je nieuwe boodschappen toekomen. Je hoeft ze zelfs niet uit te wassen. De leveringen gebeuren met een bestelwagen en doen we in samenwerking met PostNL Food. We zouden dolgraag alles op een duurzame manier met de bakfiets leveren, maar dat is door de grote hoeveelheden en oppervlaktes niet mogelijk.”

Een van de eerste Mechelse klanten was Lara Vromman. “Ik stond al een hele tijd op de wachtlijst, dus ik ben zeker blij dat ze nu ook in Vlaanderen leveren”, zegt ze. “Ik was op zoek naar een verpakkingsvrij alternatief voor de traditionele supermarkten. In het centrum van de stad is er Kabas en ik denk dat het aanbod van Pieter Pot daar mooi op aansluit. Ik bestelde onder andere chips en chocolade. Mijn boodschappen zijn een tikkeltje duurder dan in de gewone supermarkt, maar voor het verpakkingsvrije concept en de levering aan huis ben ik bereid om dat te betalen.”

Eerste concurrent voor Kabas

Met Kabas heeft Mechelen al bijna vijf jaar een verpakkingsvrije kruidenier in de Keizerstraat. Daar kijken ze met gemengde gevoelens naar de komst van Pieter Pot. “In mijn ideale wereld is iedere supermarkt verpakkingsvrij”, zegt zaakvoerster Anneleen De Witte. “We zijn dus zeker niet tegen het concept. Als dat ervoor kan zorgen dat nog meer mensen kiezen voor verpakkingsvrije producten, kunnen we dat alleen maar toejuichen. Anderzijds is het onze eerste echte concurrent. Dat zorgt voor wat zenuwachtigheid.”

“We vinden het vooral jammer dat het een Nederlands bedrijf is”, zegt Anneleen. “Wij zetten met Kabas heel hard in op lokale producten en leveranciers, terwijl de producten van Pieter Pot grotendeels vanuit het magazijn in Rotterdam komen. Maar we zijn wel erg benieuwd. Daarom heb ik zelf al een bestelling geplaatst, want ik wil graag de concurrentie kennen. Hun komst geeft ons de uitdaging om verder te verbeteren en extra ons best te doen. Zowel hier in Mechelen, als in de nieuwe winkel in Kapelle-op-den-Bos die begin volgend jaar opent.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER