Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Test Aankoop waarschuwt voor “schrikwekkende tarieven”: “Veel mensen zullen energiefactuur niet meer kunnen betalen”

EnergieprijzenDe consumentenorganisatie Test Aankoop meldt “schrikwekkende” tarieven voor elektriciteit en aardgas in november. De organisatie vreest zelfs dat veel mensen hun factuur niet meer zullen kunnen betalen. “Het zijn cijfers om van te duizelen”, zegt Simon November van Test Aankoop. 

291 reacties

  • An Vanden Bossche

    3 jaar geleden
    De prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Dat heeft niks met politici te zien, dus niet met Verhofstadt, Vivaldi of wie dan ook. Evenmin heeft dat iets te zien met graaiers. Waar onze politiekers wel zwaar in tekort komen, is dat ze geen juridisch kader hebben gemaakt waarin burgers samen met ondernemers (dus geen ambtenaren) zelf kunnen investeren in Voldoende energieprojecten. Die kunnen we ook in het buitenland zetten, maar zijn dan wel eigendom van Belgen.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    Natuurlijk Sharon. Voor 100.000 € lukt het wel - maar steeds minder - voor zonnepanelen, batterijen, isolatie, warmtepomp... En dan betaal je nog altijd een prosumententarief, capaciteitstarief en veel voor het verbruik op de periodes dat je installatie het niet haalt. Eigenlijk kan je dat geld beter goed beleggen en gedurende 50 jaar maar gewoon die dure factuur betalen.
  • Gino Denil

    3 jaar geleden
    "capaciteitstarief: wie hoge pieken veroorzaakt zal meer betalen dan wie zijn verbruik spreidt. Vooral voor wie bepaalde ‘zware verbruikers’ heeft, zoals een elektrische wagen of warmtepomp, wordt het belangrijk om het gebruik ervan te spreiden en de installatie eventueel slim aan te sturen. Zo kunt u merkbaar besparen op uw factuur." Dus de warmtepomp mag je 's nachts wel laten draaien maar moet je overdag uitzetten. Overschakelen op een nachtleven. Bij afschakeling bevriezen.
  • Sharon Debeul

    3 jaar geleden
    Wil je minder geld uitgeven aan energieleveranciers en aan vadertje staat, wek dan zoveel mogelijk uw eigen energie op.
  • Maria Slip

    3 jaar geleden
    Bij ons in het dorp zijn ze slimmer. Bijna iedereen stookt HOUT. Dit is milieu vriendelijk en is nog betaalbaar.