© ATV

Uitzonderlijk veel egels in dierenopvang: “Zoveel slakken en wormen dit jaar dat er nog late tweede worp was bij egels”

Kapellen -

Het VOC Wilde Dieren in Nood in Kapellen heeft ruim tachtig snoezige egels in de opvang en dat is ongezien. Het gaat vooral om jonge dieren uit de tweede worp. Met hun 180 gram zijn ze nog te klein om al een lange winterslaap te overleven.

Kristin Matthyssen

De stekelige diertjes zitten in aparte hokjes boven en onder elkaar op een dikke laag krantenpapier om aan te sterken. De egels die nog voor het echt gaat vriezen aansterken tot 700 gram, zullen opnieuw worden vrijgelaten dit jaar. Maar al de rest blijft overwinteren in de opvang in Kapellen.

Een beetje drinken. ©  Koen Fasseur

“Door het wisselvallig weer dit jaar zijn er nog veel egels die vrij laat in het seizoen geworpen hebben voor een tweede keer”, zegt Hilde Melders. “De voedselomstandigheden zijn lang gunstig geweest. Door het natte weer waren er lange tijd veel insecten, wormen en slakken. De vorige zomers waren veel droger. Toen was het voedselaanbod schaarser. Nu konden egels met gemak nog een tweede nestje werpen.”

Hierdoor zijn er veel jonge egeltjes die nog een serieuze groeispurt moeten maken om een winterslaap te kunnen overleven. “Ze zouden dan toch op zijn minst 700 tot 800 gram moeten wegen. Een egeltje van 200 gram heeft te weinig reserves om een winterslaap te overleven. De egels die niet op tijd voldoende gewicht halen, gaan we hier kunstmatig wakker houden. Zo kunnen ze genoeg eten en aansterken om in het voorjaar weer te worden uitgezet in de natuur”, legt Melders uit. “Dat is geen probleem. We volgen gewoon hun bioritme. Zolang de temperatuur niet te hard daalt, blijft zo’n egel eten en drinken. Het is niet zo dat ze per se een lange slaapperiode nodig hebben voor hun rust.”

De vrijwilligers hebben de handen vol aan de egeltjes. ©  Koen Fasseur

Wie een egel vindt moet er niet meteen in paniek mee naar het opvangcentrum hollen. “Zolang de temperaturen positief blijven, gaan egels ‘s avonds en ‘s nachts nog op wandel, op zoek naar voedsel. Het is pas als er enkele opeenvolgende vorstdagen aankomen dat ze in winterslaap gaan. Zie je een egel rondscharrelen, laat hem dan rustig doen. Je kan wel met hoopjes bladeren en takken voor goede slaapplekken zorgen. Ziet een egeltje er wat klein uit, probeer hem dan op een weegschaal te zetten. Egels van 300 gram of minder breng je best wel naar een opvangcentrum voor wilde dieren om te overwinteren.”

De kleine egeltjes kunnen nog niet op eigen kracht een lange winterslaap overleven. ©  Koen Fasseur

Ze zien er stekelig en tegelijk superschattig uit. ©  Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER