© Joris Herregods

Stad en horeca lanceren samen actieplan tegen seksueel geweld in het uitgaansleven

Mechelen -

De stad Mechelen en de horeca stelden samen een actieplan op om seksuele agressie in het Mechelse uitgaansleven te voorkomen. Het actieplan draait rond een vijftal pijlers en komt er na de berichtgeving over toenemend geweld in het nachtleven in verschillende steden.

Stijn Van de Sande

“We voelen de maatschappelijke urgentie van het probleem”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen (Vld-Groen-m+). “Ook bij ons moeten we nu handelen om soortgelijke problemen te voorkomen, want Mechelen heeft een aantal nachtcafés en uitgaanszones die kwetsbaar zijn. Ik ben dan ook blij dat we samen met de cafébazen de handen in elkaar kunnen slaan om een actieplan tegen seksueel geweld uit te rollen.”

Het actieplan omvat een vijftal actiepunten. Een daarvan is een coachingstraject voor de vaste personeelskern, zodat zij meer oog hebben voor bepaalde signalen en preventief kunnen tussenkomen. “Er is alvast veel enthousiasme bij de collega’s om hier samen aan deel te nemen en dit ook op korte termijn in de praktijk te brengen”, zegt Raf Pauwels van Bar Popular. “Ik ben ervan overtuigd dat onze vaste medewerkers dit ook zullen ervaren als een absolute meerwaarde.”

Pret niet drukken

Verder komt er ook een Buurtinformatienetwerk voor de horeca zodat alle zaken in een keer gealarmeerd kunnen worden bij een melding van ongeoorloofd gedrag. De stad onderzoekt ook of er een externe campagne kan komen om breed aandacht te vragen voor de problematiek en wil een sensibiliserende campagne in de cafés. Bijvoorbeeld met boodschappen op bierviltjes. “Wijzen op de risico’s hoeft de pret niet te drukken. Het is een kwestie van alertheid”, aldus schepen van Welzijn Gabriella De Francesco (Vld-Groen-m+).

En dan is er nog YANA. De stad experimenteert sinds dit jaar met de chatbot en bekijkt of ze die ook kan inzetten in de strijd tegen seksueel geweld. “Het is een manier om het veiligheidsgevoel te verhogen. We onderzoeken of we YANA ook offline kunnen inzetten”, zeggen Preventieschepen Abdrahman Labsir en gemeenteraadslid Maxine Willemsen (beide Vld-Groen-m+). “Ook projecten zoals Ask for Angela of Vraag naar Sam kunnen de drempel voor slachtoffers om aan te geven dat ze worden lastiggevallen verlagen.”

Het actieplan wordt de komende dagen nog verder verfijnd, maar het stadsbestuur hoopt dat andere steden het Mechelse voorbeeld volgen. “En wij kijken uiteraard ook naar de initiatieven in andere steden. Zo kunnen we het nacht- en uitgaansleven verlossen van deze problematiek”, aldus Vandersmissen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER