Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsSeksueel geweld

Opnieuw seksueel geweld in Gentse Overpoort: verdachte mag zich niet meer in uitgaansbuurt begeven

Archiefbeeld. Politie in de Gentse Overpoort.Beeld Wannes Nimmegeers

In de Gentse Overpoort is woensdagnacht een vrouw aangerand. Het slachtoffer werd betast in danscafé ’t Kofschip. De verdachte mag zich niet langer in de Gentse uitgaansbuurt begeven.

en

Een jonge vrouw was woensdagavond aanwezig bij een feestje in ’t Kofschip, toen ze plots ongewenst aangeraakt werd aan haar borsten. Geschrokken verliet ze de zaak, maar een portier ving haar op en belde onmiddellijk de politie. De vermoedelijke dader, een man van 26 uit Anzegem, was nog aanwezig in ’t Kofschip en kon daar ingerekend worden door de ordediensten. 

De man werd verhoord en het parket besliste even later om hem te verbieden om zich in de Gentse uitgaansbuurt te begeven. Daarnaast kreeg hij een ‘verbod op alcoholmisbruik’ opgelegd, wat volgens Annelies Verstraete van het Oost-Vlaamse parket niet betekent dat hij voortaan enkel nog niet-alcoholische dranken mag consumeren. “De man zegt dat hij zich niets van het voorval kan herinneren omdat hij onder invloed was. Dat kan natuurlijk niet, we willen ervoor zorgen dat hij voortaan rekening houdt met zijn omgeving wanneer hij alcoholische dranken consumeert.” Daarom moet de man ook een gepaste begeleiding volgen. Ondertussen is hij vrijgelaten, over drie maanden zal justitie nagaan of hij zijn traject volledig volgde.

De jongedame werd ondertussen gecontacteerd door de dienst maatschappelijke zorg van de politie voor ondersteuning.

Lees ook

Hoe kan je als omstander ingrijpen bij seksueel geweld? ‘Alles is beter dan naar huis gaan en denken: had ik maar gereageerd’

Met de aanranding van de eerbaarheid in ’t Kofschip krijgt het imago van het Gentse nachtleven opnieuw een deuk. Eind oktober vertelde een vrouw aan de politie dat ze in een café aan de Oude Beestenmarkt gedrogeerd werd en vervolgens verkracht werd in een nabijgelegen park. Zaterdag deed een andere jongedame dan weer aangifte omdat ze in de toiletten van café Elixir in de Overpoortstraat verkracht zou zijn.

Verkrachtingscultuur

Zondag trokken zo’n 600 demonstranten door de Gentse straten om te protesteren tegen seksueel geweld. Velen lieten weten dat ze zich niet langer veilig voelden in de stad en de organisatoren spraken van een ‘verkrachtingscultuur waarin grensoverschrijdend gedrag genormaliseerd wordt’. 

Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) liet toen weten dat hij inspanningen zou leveren om de veiligheid in zijn stad te vergroten. Zo kondigde hij extra opleidingen voor horeca-personeel en trainingen voor getuigen van seksueel geweld aan. Op die manier zouden zij sneller en gerichter kunnen reageren wanneer dergelijke feiten zich voordeden. “Ook de waakzaamheid bij de politie wordt verhoogd, wij willen absoluut de drempels verlagen om aangifte te doen. Er wordt ook een coördinator seksuele intimidatie aangesteld vanuit de stad”, vertelde de burgemeester.

Die toegenomen alertheid van de ordediensten konden de feiten van woensdagnacht niet voorkomen. “We kunnen helaas niet overal tegelijkertijd zijn”, vertelt woordvoerder van de lokale politie Matto Langeraert. 

Luister ook naar onze podcast ‘Duidelijk’: ‘Een verkrachter, dat wil je echt niet zijn.’ Wie zijn daders van seksueel geweld?

Video wordt geladen...