© TV Limburg

Geert Molenberghs pleit voor snelle maatregelen om nieuwe lockdown te vermijden: “Contacten opnieuw beperken”

Experten adviseren de Nederlandse overheid om een “korte, beperkte lockdown” af te kondigen om het stijgende aantal coronabesmettingen in te dijken. Maar ook in ons land wint het virus terrein. Biostatisticus Geert Molenberghs van de UHasselt wil snelle maatregelen om een lockdown zoals in Nederland nog te vermijden.

LEES OOK: Experts adviseren Nederlandse regering om “korte, beperkte” lockdown af te kondigen

“We zitten vandaag ongeveer op 450 bezette bedden op intensieve zorg”, zegt Molenerghs bij regionale zender TV Limburg. “Als het aan deze groeisnelheid doorgaat, dan zitten we aan het eind van dit verlengd weekend aan 500. Tegen de tijd dat het Overlegcomité plaatsvindt, zouden we al dicht bij de 600 kunnen zitten. Dat werd enige tijd geleden gezien als een minder gunstig scenario. Met stijgende besmettingscijfers en een almaar hoger wordende bezetting in de ziekenhuizen, moeten we beseffen dat dit niet kan doorgaan. We moeten deze trend zo snel mogelijk zien om te buigen.”

Het Overlegcomité komt pas volgende week vrijdag samen, de cijfers stijgen ondertussen verder. Volgens Molenberghs moeten we onze contacten opnieuw beperken. “Dit betekent inderdaad dat we héél voorzichtig moeten zijn in onze contacten en die aan de ene kant beperken. We denken dan voornamelijk aan grote massagebeurtenissen waar we spreken van een hoog risico. Daar moeten we ons vandaag de vraag stellen: kan dat wel doorgaan?”

De Nederlandse expertengroep adviseert de overheid om lockdownachtige maatregelen te nemen om de cijfers naar beneden te krijgen. “Die woorden willen we liever niet in de mond nemen”, zegt Molenberghs. “De coronapas moet slim gebruikt worden. Combineer de pas met mondmaskers en goede ventilatie”, luidt het.

(pjv, edb)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER