Steven Van Gucht: ‘Alleen in de tweede golf waren er meer besmettingen per dag’

Viroloog Steven Van Gucht. ©  BELGA

De coronacijfers breken weer records, zo heeft viroloog Steven Van Gucht uiteengezet op de persconferentie van het Crisiscentrum. ‘Vaccinatie alleen is momenteel onvoldoende om de epidemie onder controle te krijgen.’ Een 2G-beleid raadt de viroloog niet meteen aan.

kab

‘Met 15.000 besmettingen afgelopen maandag zitten we op het hoogste aantal besmettingen op een dag sinds de tweede golf’, waarschuwt Van Gucht. Het aantal nieuwe coronabesmettingen steeg op een week tijd met 42 procent. Dat cijfer is wel een overschatting van de reële situatie, door de extra verlofdag op maandag 1 november. Als we die maandag uit de vergelijking halen, dan is er een stijging van 20 procent. ‘Dat ligt meer in de lijn met de stijging van vorige week’, stelt Van Gucht.

Binnen de Europese Unie staat België op de elfde plaats, de stijging is het meest uitgesproken in Vlaanderen.

Een groot aantal besmettingen is er bij kinderen onder de twaalf. De herfstvakantie van vorige week heeft de stijging daar gelukkig wat vertraagd, zegt Van Gucht. Afwachten geblazen voor wat dat volgende week geeft. Ook Lode Godderis (Idewe) benadrukt dat het aantal besmettingen bij kinderen jonger dan 12 jaar de cijfers de hoogte induwt. Maar ook bij de 65-plussers was er een significante stijging.

Het percentage positieve testen is hoog, met 11,9 procent van alle afgenomen testen, de ratio is daarmee op het hoogste punt van 2021. Wel wordt er veel getest, zo’n 100.000 tests per dag. ‘Dat is goed nieuws’, zegt Van Gucht. ‘Testen helpt mee de verspreiding van het virus tegen te gaan.’ Van Gucht wijst erop dat mensen niet meer langs hun huisarts moeten voor een test, maar zelf via de Self Assessment Testing tool op mijngezondheid.belgie.be een code voor kunnen krijgen.

Ook de cijfers in het ziekenhuis schetsen een somber beeld. Deze week werden er per dag gemiddeld 201 mensen met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Maandag waren dat er 284. Dat is de hoogste waarde in deze golf, en een stijging van 20 procent met de week ervoor. ‘Volgende week zal dat aantal waarschijnlijk stijgen tussen 250 à 350 opnames per dag’, waarschuwt Steven Van Gucht. Ook de druk op intensieve zorgen neemt toe. ‘Na het weekend zullen er waarschijnlijk meer dan 500 patiënten op intensieve zorg liggen’, denkt Van Gucht. De wiskundige modellen geven aan dat we tegen eind november een piek zouden bereiken. Op dat moment zouden 600 à 700 IC-bedden door covid-patiënten bezet worden.

‘2G-beleid niet per se zinvol in België’

Het aantal overlijdens blijft momenteel stabiel op een gemiddelde van 22 overlijdens per dag. We staan daarmee op de 15de plaats binnen Europa. Woonzorgcentra doen het beter dan het gemiddelde, met een lichte daling in het aantal overlijdens en ziekenhuisopnames. Van Gucht: ‘De hoge vaccinatiegraad en de boosterprik bewijzen hier hun nut.’

Door de vaccinatiecampagne voelen we de grote stijging in de ziekenhuizen minder extreem dan in eerdere golven, verhoudingsgewijs is het aantal besmettingen veel groter dan het aantal mensen dat in het ziekenhuis terechtkomt. Maar de cijfers tonen een ding duidelijk aan, zegt Van Gucht: ‘Vaccinatie alleen is momenteel onvoldoende om epidemie nog onder controle te krijgen.’

Een 2G-beleid invoeren in België, zoals Oostenrijk en delen van Duitsland al deden, is volgens Van Gucht niet onmiddellijk zinvol. Bij de zogenaamde ‘2G-regel’ zijn enkel – in tegenstelling tot bij het Covid Safe Ticket – gevaccineerden of genezen personen toegelaten bij heel wat sociale evenementen, zoals bijvoorbeeld in de horeca of bij culturele activiteiten.

‘We moeten nadenken over wat we hiermee willen bereiken: als dat een hoge vaccinatiegraad is, zou het beleid ‘1G’ moeten zijn: gevaccineerd of niet. Bovendien zijn testen een nuttig instrument. Ik zie niet in waarom je daar geen gebruik van zou maken. Het is vooral jammer dat het Covid Safe Ticket momenteel een of-of-verhaal is. Dat zou beter een en-en-verhaal zijn’, vindt Van Gucht. ‘En je laten vaccineren, en je laten testen voor een festival of horecabezoek.’